Ako sa vyznať v ponuke sprchových batérií?

Autor: Ako sa vyznať v ponuke sprchových batérií?
Foto: Ako sa vyznať v ponuke sprchových batérií?
Uverejnené: 16. júl 2021

Základné požiadavky na bývanie sú všade rovnaké. Ľudia sa chcú u seba doma cítiť bezpečne a komfortne. Tieto funkcie musia byť zdôraznené zvlášť v prípade kúpeľňového vybavenia. Veď kúpeľňa je miestnosťou, kde väčšina z nás s obľubou relaxuje. Dnes sa budeme venovať správnemu výberu sprchovej batérie.

Snáď každý má zažitú predstavu, ako taká sprchová batéria vyzerá a ako by mala fungovať. Lenže doba ide nezadržateľne dopredu, objavujú sa nové technológie a výrobcovia prichádzajú s novými riešeniami aj u tak základného a samozrejmého vybavenia, akým je sprchová batéria. 

 

Ak patríte medzi naozajstných nadšencov sprchovania a relaxačných funkcií, oceníte predovšetkým sprchové panely. Sú to masívne kovové telesá vybavené väčším počtom dýz, aj s pridanou hlavovou a ručnou sprchou. Sprchová batéria býva väčšinou do takého panelu integrovaná. Tento výrobok premieňa proces sprchovania v relaxačnú masáž, pri ktorej sa uvoľní celé telo. Stres a starosti sú potom doslova spláchnuté. V kategórii sprchových panelov je možné odporučiť výrobky značiek hansgrohe, Aqualine alebo Polysan.

 

Ale aj v prípade, že zákazníkovi ide výlučne o sprchovú batériu ako takú, existuje mnoho rôznych variantov. Voliť je možné podľa typu, spôsobu montáže alebo možností ovládania. Na všetky tieto varianty sa pozrieme bližšie.

Typ batérie – klasická alebo termostatická

Predovšetkým rodiny s malými deťmi v dnešnej dobe volia termostatický typ. To platí nielen pre batériu sprchovú, ale aj vaňovú alebo umývadlovú. Pri neopatrnej manipulácii s klasickou batériou totiž môže dôjsť k obareniu.

 

Termostatická batéria je vybavená termostatom, ktorý zmiešava vodu na nastavenú teplotu. Nie je teda nutné priebežné ladenie teploty vody. Z výroby má väčšina batérií (bez ohľadu na výrobcu) nastavenú bezpečnostnú zarážku na teplote 38°C. Pri uvoľnení aretácie je ale možné dosiahnuť teplotu aj vyššiu.

 

Zákazníci sa väčšinou domnievajú, že termostatická sprchová batéria zariadi okamžitý prívod teplej vody. Nie je to ale pravda, pretože voda musí najskôr dotiecť do sprchovej batérie. Dôležitá je dĺžka potrubia od stúpačky. Teplá voda začne tiecť až vo chvíli, keď odtečie voda studená.

Montáž batérie – klasická nástenná alebo podomietková

Nástenná sprchová batéria je typom, ktorý poznáme z väčšiny kúpeľní. Inštaluje sa na stenu, kde je napojená na prívod vody. Prípadnú poruchu je možné relatívne ľahko vyriešiť. Batériu totiž s pomocou SIKA klieští len dáte dole a potom buď vymeníte zlú kartušu alebo celú batériu – záleží na rozsahu škody.

 

Výrobcovia ale reflektujú stále väčší dopyt po batériách podomietkových. Podomietková sprchová batéria je ťažšia na inštaláciu a tiež na prípadnú výmenu, pôsobí ale prepychovo a minimalisticky. Časť batérie totiž nie je na povrchu vidieť – je schovaná pod omietkou. Významnou súčasťou tohto riešenia je podomietkové teleso, ktoré slúži k miešaniu teplej a studenej vody. Pri výbere podomietkovej sprchovej batérie je potrebné dať pozor na to, či výrobca pridáva k dodávke podomietkové teleso alebo si ho zákazník musí dokúpiť zvlášť.

 

 

Devízou podomietkových batérií je tiež úspora priestoru, čo môže byť rozhodujúci faktor napríklad pre majiteľov menších sprchových kútov.

Spôsob ovládania batérie – kohútiková, páková alebo tlačidlová

Sprchovú batériu je potrebné zvládnuť pohodlne ovládať aj poslepiačky, keď má užívateľ mydlo v očiach. Potom je asi najjednoduchším riešením batéria páková. K jej ovládaniu stačí jedna ruka – pohyb páky do strán mení teplotu vody, pohyb páky hore určuje intenzitu prúdu. Vedľa ľahkého ovládania poteší užívateľov tiež úspora vody.

 

Na trhu je ale stále k dispozícii široký výber kohútikových batérií. A to nielen pre priaznivcov retra. Niektorí zákazníci preferujú tento typ preto, že im príde neporovnateľne elegantnejší.

 

Treťou alternatívou je batéria tlačidlová. Väčšina modelov tejto kategórie sú zároveň podomietkové sprchové batérie. Tlačidlový princíp zdôrazňuje luxusný vzhľad batérie a prináša ďalšiu úsporu priestoru v sprchovom kúte.

Ďalšie rady

Ako už bolo povedané, je nutné vyberať tak, aby užívateľský komfort bol čo najvyšší. Je dobré venovať pozornosť taktiež kvalite materiálu a precíznosti spracovania. V tomto ohľade určite nesklamú výrobky Hansa, hansgrohe, GROHE, Ideal Standard alebo Kludi, značky povestné výbornou úrovňou svojich produktov. V neposlednom rade je dôležitý design. Dobrý nápad je vybrať sprchovú batériu spoločne s vaňovou a umývadlovou, prípadne bidetovou. V ponuke popredných svetových výrobcov nájde užívateľ série výrobkov, ktoré sú po funkčnej aj designovej stránke dokonale zladené. Zákazník si dokonca môže vybrať aj podľa farebných preferencií. 


Reklama

príbuzné témy

Reklama