Výstava OSUDY v Turčianskej galérii približuje život ľudí s psychickým ochorením

Autor: Výstava OSUDY v Turčianskej galérii približuje život ľudí s psychickým ochorením
Foto: Výstava OSUDY v Turčianskej galérii približuje život ľudí s psychickým ochorením
Uverejnené: 20. júl 2018

Turčianske kultúrne stredisko v Martine ako výstup tvorivých stretnutí pripravilo výstavu, ktorej otvorenie sa uskutočnilo 28. októbra 2021 v Turčianskej galérii. Hudobným vystúpením na harfu otvorenie výstavy spríjemnila Lucia Dobošová. Projekt bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja.

Projektom chceme pokračovať v otváraní témy života psychicky chorých ľudí – ich osudov. V aktuálnom ročníku bola téma "doma", pri ktorej sme sa citlivo pokúšali uvažovať o domove, o veciach tak všedných a pritom tak dôležitých. Úvod patril rozhovorom s účastníkmi dielní a neskôr praktická činnosť  v podobe výtvarných a fotografických dielní. Nosnou oblasťou tohto roku bola práve fotografia. V rámci nej bola práca s jednoduchými jednorazovými fotoaparátmi, ktoré pacienti mohli mať pri sebe a fotiť nielen počas jednej hodiny, ale počas celého dňa a viacerých dní. Tým sa pacientom vytvoril priestor, aby naplno využili svoje tvorivé schopnosti a zachytili viacero zaujímavých záberov na zadanú tému. Vyústením cyklu tvorivých dielní je výstava. Jej zámerom a ambíciou je konfrontovať pohľady na fotografickú tvorbu dvoch odlišných skupín. Na jednej strane sú to pacienti Psychiatrickej liečebne Sučany a na druhej strane členovia fotografických skupín TuFoTím a JUST a NATRUC,“ Radoslav Pančík, autor projektu.

 

 

Výstava bude sprístupnená pre verejnosť v dňoch od 29. októbra 2021 do 9. februára 2022

 

 

Výstava je ponorením do intímnych úvah o domove, o miestach a veciach, ktoré fenomén domova evokujú. O komponovaní jeho neohraničenej esencie do štruktúry fotografického obrazu a premietaní jeho individuálnych metafor do prostredia okolo nás. O participácii v duchu Beuysového sociálneho umenia, v ktorom každý z nás môže byť umelcom/umelkyňou a preklenutí umenia so všedným životom. O domove v hranatých zátvorkách, ako pôdoryse domu či bytu ale aj mentálneho sveta vymedzeného ľudským prežívaním a túžbami,“ Adam Galko, kurátor výstavy.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama