Hlavnou témou Medzinárodného dňa rádiológie bola intervenčná rádiológia

Autor: Hlavnou témou Medzinárodného dňa rádiológie bola intervenčná rádiológia
Foto: Hlavnou témou Medzinárodného dňa rádiológie bola intervenčná rádiológia
Uverejnené: 25. august 2020

8. november patrí svetovému dňu rádiológie, práve v tento deň v roku 1895 objavil nemecký vedec Wilhelm Conrad Röntgen existenciu röntgenových lúčov. Rádiológia sa odvtedy vyvinula na dôležitý medicínsky odbor, bez ktorého si dnes diagnostiku ani liečbu nevieme predstaviť.

Medzinárodný deň rádiológie bol prvýkrát predstavený v roku 2012 a jeho poslaním je pripomenúť kľúčovú úlohu rádiológov v zdravotníctve. „Rádiológovia sú neoceniteľní pre akýkoľvek lekársky tím. Ich práca si vyžaduje vysokú kvalifikáciu s vysokým štandardom profesionality,“ uviedol pri príležitosti medzinárodného dňa prednosta Rádiologickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin doc. MUDr. Kamil Zeleňák, PhD., FCIRSE. Ako ďalej upozornil, pred každou operáciou musí byť presne stanovená diagnóza pacienta. A to sa deje práve vďaka rôznym formám zobrazovacích techník. Či už natívnej snímky, ultrazvuku, ešte presnejšie dokážeme diagnózu stanoviť pomocou CT alebo magnetickej rezonancii.

 

V rámci Medzinárodného dňa rádiológie je každý rok je vybratá nová téma, ktorá odkazuje na rôzne špecifické rádiologické odbornosti. Ústrednou tému aktuálneho ročníka je intervenčná rádiológia. Práve ona podľa docenta Zeleňáka zásadne zmenila charakter  rádiológie. „Intervenčná rádiológia ponúka širokú paletu terapeutických techník vrátane liečby cievnej mozgovej príhody, ochorení ciev, rôznych typov krvácania, nádorových ochorení atď. Zásadným spôsobom skracuje dĺžku hospitalizácie a niektoré techniky je možné realizovať ambulantne,“ vysvetlil rádiológ docent Kamil Zeleňák. Pre pacienta je kľúčové, že dĺžka rekonvalescencie po takomto zákroku je omnoho kratšia.

 

 

 „Čo sa týka diagnostiky, náš spád je dosť široký, pomocou magnetickej rezonancie vyšetrujeme napríklad aj deti v celkovej anestézii, pretože máme  MR kompatibilný prístroj pre anestéziológov. Pri liečebných technikách sa naše pracovisko zameriava na liečbu pacientov s neurovaskulárnymi ochoreniami, či už sú to cievne výdute, cievne mozgové príhody, cievne malformácie. Riešili sme napríklad aj prípad dvojdňového dieťaťa, ktoré malo cievnu mozgovú príhodu,“ priblížil prednosta. Rádiologická klinika UNM má podľa jeho informácií v rámci Slovenska viacero prvenstiev, čo sa týka rôznych zákrokov.  „Minulý rok sme napríklad robili ošetrenie cievnej mozgovej malformácie zo žilového prístupu.

 

Pri príležitosti Medzinárodného dňa rádiológie sa Rádiologická klinika UNM pripojila do akcie Sekcie intervenčnej rádiológie Slovenskej rádiologickej spoločnosti, ktorej iniciátorom je Európska rádiologická spoločnosť. „V rámci odborného programu sme pripravili krátky prienik rôznymi technikami, ktoré intervenčná rádiológia ponúka,“ dodal doc. MUDr. Kamil Zeleňák, PhD., FCIRSE.


Reklama

príbuzné témy

Reklama