Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania

Autor: Župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania
Foto: Župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania
Uverejnené: 25. február 2021

Žilina, 16. 11. 2021. Žilinský samosprávny kraj sa aktuálne zapája do novej výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu, v rámci ktorej plánuje žiadať o prostriedky na financovanie ďalších masívnych investícií do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania na svojich stredných školách. K 15. novembru predložil na MIRRI štyri žiadosti o nenávratný finančný príspevok v celkovej výške 9,9 milióna eur.

Ako doplnil vedúci oddelenia projektov EÚ Žilinského kraja Michal Patúš: „Po schválení pristúpime k rekonštrukciám odborných dielní na našich odborných školách v Nižnej, Žiline a Krásne nad Kysucou. Župa sa tiež uchádza o refundáciu modernizácie odborného vzdelávania v Strednej zdravotníckej škole v Liptovskom Mikuláši, ktorú hradila z vlastných zdrojov vo výške 4,2 milióna eur.“

 

Župa tak pokračuje v úspešne prebiehajúcich modernizáciách a rekonštrukciách odborných učební, na ktoré využíva prostriedky IROP. V rámci súčasného programového obdobia už realizuje celkovo 13 projektov zameraných na Modernizáciu odborného vzdelávania v objeme 15,2 milióna eur, z nich niektoré už boli odovzdané do užívania. „Našou snahou je zatraktívniť podmienky na odborných školách a zachovať tak kľúčové odborné profesie na pracovnom trhu. Zhotoviteľom sme v poslednom období odovzdali dielne Spojenej školy v Martine, Strednej odbornej školy polytechnickej v Dolnom Kubíne a Strednej odbornej školy stavebnej v Žiline. Do zrekonštruovaných a vybavených priestorov sa budú môcť žiaci i pedagógovia vrátiť už v nasledujúcom školskom roku,“ povedala predsedníčka kraja Erika Jurinová.

 

Žilinský kraj zriaďuje celkovo 43 odborných škôl. Po úspešnom dokončení všetkých projektov z oboch výziev tak takmer polovica z nich získa špičkové výučbové pracoviská s najmodernejším prístrojovým zariadením. Župa všetky projekty spolufinancuje z vlastných zdrojov v rozsahu 5%.

 

Okrem obnovy dielní plánuje kraj vyžiť aj ďalšie zdroje. O prostriedky z eurofondov sa bude uchádzať v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. „K termínu 30. november tohto roka predkladáme žiadosť na zníženie energetickej náročnosti budovy školy SOŠ strojníckej v Kysuckom Novom Meste. Cieľom tohto projektu budú stavebné úpravy budovy školy, zateplenie obvodového plášťa a výmena okien. Ide opäť o obrovskú investíciu, ktorá významne zlepší energetickú hospodárnosť školy, ale predovšetkým celkový komfort žiakov a učiteľov,“ uzatvorila krajská županka.


Reklama

príbuzné témy

Reklama