Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Hlavnou výhrou bol úsmev

Autor: Hlavnou výhrou bol úsmev
Foto: Hlavnou výhrou bol úsmev
Uverejnené: 09. máj 2013

Úsmev – klub rodičov výnimočných detí je neformálne združenie rodičov so zdravotne postihnutými deťmi, ktoré pracuje pod občianskym združením Martinské rodinné centrum už od roku 2007. V tomto roku v  apríli už po šiesty krát zorganizovalo hru so zaujímavým názvom BOCCIA. Je to hra podobná petangu, ale rozdiel je v tom, že loptičky sú kožené v dvoch farbách – červenej a modrej. Základom hry je biela loptička, tzv. JACK loptička, ku ktorej sa vždy dvojica hráčov pokúša trafiť čo najbližšie.

Boccia je zaujímavá však aj tým, že v súčasnosti je olympijským športom pre osoby so zdravotným postihnutím. Slovensko má na paralympijských hrách svojich zástupcov a funguje u nás tiež zopár športových klubov boccie. Klub Úsmev si preto každoročne pozýva na pomoc pri organizovaní tejto súťaže skúsených boccistov zo Žiaru nad Hronom, Zvolena a Žiliny. Pravidlá boccie na paralympiáde sú veľmi prísne, zúčastniť sa môžu iba športovci s presne vymedzeným druhom postihnutia. Organizátori z Martina si však pravidlá upravujú tak, aby si zasúťažiť mohli všetci.

Vedúca klubu Úsmev Eva Sumková odovzdáva diplom a cenu Janke Macekovej

Pravidelne sa súťaže zúčastňujú klienti Domova sociálnych služieb z Martina a Lipovca, členovia občianskeho združenia Ostrov z Levíc, deti s detskou mozgovou obrnou či autizmom z klubu Úsmev, členovia Klubu sklerózy multiplex Vrútky i ostrieľaní zdravotne postihnutí športovci z klubov Apollón Zvolen, Victoria Žiar nad Hronom a Farfalletta Žilina. Podujatie oživili vystúpenia cvičeniek aerobiku pod vedením Janky Hrivnákovej a cvičeniek DIVASTARS pod vedením Žofky Kučerovej zo ZŠ A. Stodolu.

Hostia zo Žiaru, Levíc a Zvolena - zľava J. Maceková, A. Vasarabová, M. Stecík

V nedeľu 21. apríla sa súťaže v bezbariérovo upravenej telocvični Základnej školy Aurela Stodolu v Martine zúčastnilo spolu 83 osôb, súťažilo 26 športovcov so zdravotným znevýhodnením. Výsledky v jednotlivých kategóriách sú nasledovné:

1.    kategória
1.miesto  Tomáš Tomeček, Martinské rodinné centrum – klub Úsmev Martin
       2. miesto   Pavol Dérer, Domov sociálnych služieb Méta - Lipovec
       3. miesto  Mária Žiačiková, Domov sociálnych služieb Méta – Martin Sever

2.    kategória
1. miesto Janka Maceková, ŠKTP Žiar nad Hronom
       2. miesto  Jana Pentková, Domov sociálnych služieb Méta - Lipovec
       3. miesto Dušan Jurík, Domov sociálnych služieb Méta - Lipovec

3.    kategória
1. miesto Anička Vasarábová, OZ Ostrov Levice
       2. miesto  Ľuboš Kondela, Farballetta Žilina
       3. miesto  Jaroslav Gregor, Klub Sklerózy multiplex Vrútky

Ocenení v I. kategórii

Podujatie finančne i vecnými cenami podporili Mesto Martin – poslanci MČ Záturčie a pizzéria Luana. Hlavnou výhrou každoročného športového stretnutia v boccii nie je len víťazstvo,  ale najmä radosť so spoločného stretnutia rodín so zdravotne postihnutým členom.

Martin Stecík a Jana Pentková (v strede)

Autor: Jana Jarošová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama