Festival dokumentárnych filmov Jeden svet prichádza do Martina

Autor: Festival dokumentárnych filmov Jeden svet prichádza do Martina
Foto: Festival dokumentárnych filmov Jeden svet prichádza do Martina
Uverejnené: 10. február 2022

V skutočnosti sme všetci prepojení omnoho viac, ako si vieme predstaviť. A filmy, ktoré vo svojom programe prinesie festival Jeden svet, nám umožnia to vidieť. Výber šiestich filmov si budete môcť pozrieť v piatok 18. februára a sobotu 19. februára v podvečerných hodinách v Martinskom Barmuseu.

Festival otvára a komunikuje rôzne celospoločenské aj háklivé témy. V Barmuseu vás čaká šesť filmov a krátka diskusia na tému odpadov. V sobotu je pripravený aj detský eko workshop s programom "Uhádneš kam patrí? Cesta za ľadom a Múzeorobot". Samotný workshop je určený pre deti od 4 do 10 rokov.

 

 

Filmový program festivalu Jeden svet v Barmuseu

 

TIEŇOHRA

 

Tieňohra je experimentálne natočený príbeh o ďalekosiahlych dôsledkoch európskej azylovej politiky. V súčasnosti sa v celej Európe postavili ploty a žiadať o azyl je takmer nemožné. Tínedžeri na ich ceste, naprieč celou Európou, stretávajú agresívnu pohraničnú políciu. Dosiahnuť konečný cieľ je zrazu ťažšie ako kedykoľvek predtým. 

 

O filme: https://www.jedensvet.sk/filmy/tienohra/

 

PREČO PLASTY? MÝTUS ZVANÝ RECYKLÁCIA

 

Kríza znečistenia životného prostredia plastmi prerástla v posledných rokoch do medzinárodného škandálu. Odvetvie výroby plastových obalov vyhlásilo, že pozná riešenie problému: je ním recyklácia. Ak je recyklácia naozaj riešením, prečo sa vo svete produkuje viac plastových materiálov ako kedykoľvek predtým? Keďže na to, že sa svet topí v plastoch, doplácame všetci, film kladie otázku: Kto na tom zbohatne?

 

O filme: https://www.jedensvet.sk/filmy/preco-plasty-mytus-zvany-recyklacia-2/?extra=jsnz

 

ODVAHA

 

Vo víre masových protestov po bieloruských prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnili v lete roku 2020, zadržia v Minsku trojicu hercov nekomerčného divadla. Film Odvaha dokumentuje statočný a nenásilný odpor, ktorý nielen pred protestmi, ale aj po nich stelesňujú Maryna, Pavel a Denis. Ponúka autentický pohľad na udalosti, dokonale a pútavo sa ponára do osudov ľudí, ktorí v dnešnom Bielorusku zvádzajú boj za slobodu a právo na demokraciu.

 

O filme: https://www.jedensvet.sk/filmy/odvaha/

 

NOVÁ ŠICHTA

 

Tomáš Hisem prežil 25 rokov pod zemou ako baník na Ostravsku. Trh práce sa však prudko mení, bane sa zatvárajú, baníci sa rekvalifikujú. Tomáš sa rozhodne vymeniť šachtu za digitálny priestor a stať sa programátorom. Intímny a zároveň zľahka humorný časozberný portrét z dielne režiséra Jindřicha Andrša sleduje komornú, ale epickú odyseu obyčajného človeka.

 

O filme: https://www.jedensvet.sk/filmy/nova-sichta/

 

AKO SOM SA STALA PARTIZÁNKOU

 

Druhá svetová vojna stále ukrýva množstvo príbehov, z ktorých niektoré zostanú navždy tajomstvom. Jednou z mozaiky takýchto spomienok sú aj osudy rómskych partizánov v bývalom Československu. Filmová režisérka Vera Lacková je pravnučkou práve jedného z nich. Popri odhaľovaní histórie svojej rodiny nájde Vera aj ďalších rómskych partizánov. Okrem jej dedka Jána rozpráva film aj príbehy ďalších troch odbojárov.

 

O filme: https://www.jedensvet.sk/filmy/ako-som-sa-stala-partizankou/

 

STOLEN FISH

 

Film Stolen Fish skúma ničivý vplyv nadmerného rybolovu v Gambii. V tejto najmenšej krajine kontinentálnej Afriky teraz ryby lovia a spracúvajú čínske korporácie, ktoré ich vyvážajú do Európy a Číny, aby kŕmili zvieratá v priemyselnom chove. Tento silný dokument sleduje troch Gambijčanov Aboua, Mariamu a Paula, z ktorých každý zdieľa intímne príbehy o svojom každodennom boji o prežitie a frustráciu z toho, že ryby, ktoré boli dlho stredobodom ich života, rýchlo miznú. Pre mnohých v Gambii je ich jedinou nádejou migrácia do Európy.

 

O filme: https://www.500daysoffilm.com/stolenfishreview/

 

Výber festivalových filmov prináša do Martina Kultúrne centrum Museum a Občianske združenie METRO.


Reklama

príbuzné témy

Reklama