Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Štyri roky s Nadáciou Žilinského samosprávneho kraja

Autor: Štyri roky s Nadáciou Žilinského samosprávneho kraja
Foto: Štyri roky s Nadáciou Žilinského samosprávneho kraja
Uverejnené: 19. august 2019

Od vzniku Nadácie, ktorý odsúhlasilo Zastupiteľstvo ŽSK v júni  2018, nestihli ubehnúť ani tri mesiace a na zverejnenú výzvu o pomoc zareagovalo 87 žiadateľov. Z podaných žiadostí bolo schválených 38 a od tohto momentu sa toto číslo každým rokom zvyšovalo.

Celý proces schvaľovania je veľmi rýchly a pre žiadateľov jednoduchý aj vďaka krátkemu formuláru a malému množstvu potrebných príloh. Navyše proces rozhodovania urýchľuje aj dobrá spolupráca existujúcich subjektov v kraji. Tie sa podieľajú na spolupráci pri záchrane rodín a jednotlivcov, ktorým poskytujú podporu v mieste ich bydliska. Priemerná finančná pomoc je okolo 400 Eur, ojedinele sa udeľujú aj príspevky nad 1000 Eur, ktoré musia byť schválené správnou radou a dôkladne prediskutované s odborníkmi znalými situácie žiadateľa. Rodinám sa v mnohých prípadoch pomáha aj neskôr. Pracovníci rodinného centra im pomáhajú po poskytnutí finančnej či materiálnej pomoci pri ďalších krokoch vedúcich k stabilizácii alebo zlepšeniu situácie.

 

Zastupiteľstvo Žilinského samosprávneho kraja doteraz každoročne schválilo sumu 20 000 Eur pre rodiny a jednotlivcov v ťažkej životnej situácii. V posledných dvoch rokoch sa podarilo túto sumu navýšiť o príspevok z charitatívnej reklamy spoločnosti Respect spolu o ďalších 40 000 Eur a tiež darmi od firiem a jednotlivcov spolu v sume asi 13 000 Eur.

 

Existujúca sieť spolupracujúcich organizácií výrazne napomáha činnosti Nadácie  a bezplatného poradenského centra. Občianske združenie Náruč, Návrat, Dom nádeje, Áno pre život, Misia mladých, komunitné centrá na Orave, Liptove, v Žiline i v Turzovke, Slovenská katolícka charita, Slovenský červený kríž, informačná kancelária pre obete  trestných činov Ministerstva vnútra  a tiež sociálni terénni pracovníci  UPSVAR  a viacerých  obecných  úradov svojimi skúsenosťami, odbornými znalosťami a ochotou prispievajú ku komplexnej  pomoci mnohým rodinám a jednotlivcom v kraji.

 

Z roka na rok sa rozširuje aj pomoc zo strany veľkého množstva dobrovoľníkov. V Ivachnovej  každoročne realizujú zbierku potravín, drobnej elektroniky do domácnosti, nábytku či oblečenia. Dobrovoľníci z Okresného úradu v Bytči a v obci Hlboká nad Váhom pripravujú Strom prianí- vianočné darčeky pre deti v núdzi. Šikovné ruky našich pomocníkov vyrábajú v tvorivých dielňach výrobky, z predaja ktorých sa taktiež získavajú zdroje na pomoc ľuďom v kraji.

 

Štyri roky intenzívnej pomoci jednotlivcom a rodinám v núdzi sú potvrdením dôležitosti a opodstatnenosti tejto práce. Spájaním sa a spoluprácou je možné pomôcť širšiemu spektru ľudí. V aktivitách plánuje Nadácia  a Rodinné centrum pomoci vďaka  podpore ŽSK a pomoci mnohých organizácií, odborníkov a dobrovoľníkov pokračovať aj naďalej.

 

Kontakt v prípade potreby: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., Nadácia ZSK +421948386342, Rodinné centrum pomoci: +421948911223


Reklama

príbuzné témy

Reklama