Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Ladislav Záborský, Slovensko

Autor: Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Ladislav Záborský, Slovensko
Foto: Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Ladislav Záborský, Slovensko
Uverejnené: 20. júl 2018

Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Ladislav Záborský, Slovensko, vybral Juraj Marček: „Obraz “Slovensko” od akademického maliara Ladislava Záborského ma upútal svojou hĺbkou, pokojom a magickosťou. Taktiež chcem vytvoriť príležitosť pre zoznámenie sa s menej známou, skoršou tvorbou významného miestneho umelca. Tento obraz je taký dobrý, že doň môžem pozerať celé hodiny a nasávať z neho krásu.

Ladislav Záborský: (22. január 1921, Tisovec – 31. december 2016, Martin). Študoval  na Oddelení  kreslenia a maľovania pri SVŠT v Bratislave. Pôsobil ako profesor kreslenia a deskriptívnej geometrie na gymnáziu v Martine. V rokoch 1953 – 1957 bol odsúdený uväznený za náboženskú aktivitu. V začiatkoch svojej tvorby venoval pozornosť technikám krajinárskej maľby, kde zachytil poéziu dávno zaniknutých malebných prírodných zákutí Turca, ale aj rôznych regiónov Slovenska.

 

Vývoj Záborského maliarskeho rukopisu i jeho výtvarnej spirituality sa formoval už v počiatkoch profesionálnej dráhy, kedy prirodzene reflektoval modernistické princípy výstavby obrazovej kompozície. Mnohé z jeho sakrálnych diel boli poznačené naratívnosťou s raz úsporným, inokedy výpravnejším riešením figurálnych kompozícií na biblické námety. Po roku 1989 prakticky až do svojho odchodu na večnosť sa takmer výlučne venoval evanjelizačnej tvorbe.

 

Juraj Marček: Je mestský človek s vrúcnym vzťahom k prírode. Týmito slovami sa charakterizuje Juraj Marček, aktivista, komunitný pracovník OZ Premena – Spolupráca v Turci a lekár. Riadi sa heslom „myslím globálne, mením lokálne.“


Reklama

príbuzné témy

Reklama