Turčiansky patchwork klub vás pozýva na jarnú výstavu v OC Tulip

Autor: Turčiansky patchwork klub vás pozýva na jarnú výstavu v OC Tulip
Foto: Turčiansky patchwork klub vás pozýva na jarnú výstavu v OC Tulip
Uverejnené: 20. júl 2018

Výstavu ručných prác technikou patchwork už tradične pripravuje Turčiansky patchwork klub, o. z. v Martine v období jari pred Veľkou nocou a na jeseň pred Vianocami. Okrem toho, že je dodržaná tematika konkrétneho obdobia, vždy je to aj celoročná prehliadka prác členiek klubu.

Výstava sa bude konať v Obchodnom centre TULIP v Martine od nedele 03. apríla do piatku 08. apríla 2022. Sprievodnými aktivitami sú krátke kurzy zdarma a ukážky rôznych vzorov. Nesmie chýbať špeciálny kútik zameraný na určitú tému. Tentokrát bude pripravená "recyklácia rifloviny". Návštevníci sa môžu tešiť na prekvapenia, čo všetko sa dá z už vyradených riflí vyrobiť.

 

Výstava je spoločenská akcia a pre členky je to sviatočná udalosť, kde prezentujú svoje práce. Je aj inšpiráciou pre tých, ktorí šijú alebo sa snažia s touto technikou pracovať. Zároveň je aj ukážkou rôznorodosti praktického využitia textilných výrobkov. Je to "pastva pre oči", tvrdia návštevníci zo všetkých kútov Slovenska.

 

"Klub pracuje už 12 rokov, z roka na rok sú naše práce prepracovanejšie a vždy prinášame niečo nové. Robíme jednodňové výstavy a kurzy v iných mestách a obciach. Pre covidové obmedzenia sa nám posledné dva roky nepodarilo naplno otvoriť naše výstavy. O to viac sa tešíme na stretnutie s návštevníkmi, kamarátmi a obdivovateľmi, ktorí nám roky fandia," informuje Marta Kručinská z Občianskeho združenia Turčiansky patchwork klub.

 

Z histórie patchwork: vieme, že mnohí sa s touto technikou, s týmto umením ešte nestretli. Patchwork je vo voľnom preklade šitie z kúskov látok, alebo práca so záplatami, ktoré sa zošívajú do rôznych vzorov a tvarov. Prvé patchworky vznikli pred viac než 3000 rokmi v Egypte. Postupne sa rozšírili do celého sveta. V 11. storočí sa nájazdmi križiakov z Orientu dostala do celej Európy až na sever do Anglicka a Škótska. Spočiatku si križiaci šili zástavy, stany, prikrývky na kone. V 16. a 17. Storočí sa čoraz viac používali v nevykúrených príbytkoch ako závesy a prikrývky.

 

S odchodom prvých európskych vysťahovalcov sa patchwork dostal do nového sveta, kde sa stalo ľudovým umením. Technika a vzory sa vylepšovali. Pridávali sa tepelné vložky, jednotlivé vrstvy sa zošili a tak vznikol quilt. Amišské deky (amiši ušli z Nemecka pred prenasledovaním), sú dodnes cenené ako umelecké  predmety a v tomto duchu sa s nimi aj obchoduje. V niektorých krajinách sa dedia z pokolenia na pokolenie.

 

Dnes je táto technika povýšená na umelecké remeslo. Každý kus je originál. Turčiansky patchwork klub šije patchwork nie len ako dekoráciu, každý kúsok má svoje praktické využitie. Šijú sa rôzne bytové doplnky, odevy, obaly na knihy, všetko k stolovaniu, dekoračné predmety. Ich využitie je nespočetné, v byte, v dome či na chalupe. Ich farebnosť ovplyvňuje naše pocity a nálady. Zútulnia váš domov, zohrejú vás na tele a na duši.


Reklama

príbuzné témy

Reklama