V Príbovciach si pripomenuli sviatok Sv. Floriána, patróna hasičov

Autor: V Príbovciach si pripomenuli sviatok Sv. Floriána, patróna hasičov
Foto: V Príbovciach si pripomenuli sviatok Sv. Floriána, patróna hasičov
Uverejnené: 17. máj 2022

V týchto dňoch sme si pripomenuli sviatok Sv. Floriána, patróna hasičov, ktorý sa zobrazuje ako rímsky vojak s prilbou na hlave, v ľavej ruke so zástavou, v pravej s nádobou na vodu, ktorou zalieva oheň na horiacom dome.

Sv. Florián sa narodil na konci 3. storočia, za vlády rímskeho cisára Diokleciána v Cetii, dnešnom Zeilselmaure v Rakúsku. Stal sa vojakom, pričom neskôr dosiahol hodnosť plukovníka pohraničných rímskych légii. Podľa legendy sv. Florián zachránil istého uhliara, ktorý spadol do ohňa. Iní pripisujú Floriánovo patrocínium nad hasičmi jeho mučeníckej smrti vo vode, avšak to najdôležitejšie, prečo sa sv. Florián stal patrónom hasičov je jeho charakter a odvaha. Práve odvaha, vernosť svojmu presvedčeniu a altruizmus s nasadením a obetou vlastného života je to, čo robí sv. Floriána dôstojným patrónom hasičov a záchranárov.

 

Dobrovoľný hasičský zbor Príbovce a obec Príbovce pri tejto príležitosti zorganizovali v sobotu dňa 7.5.2022  „Floriánsku jazdu a ukážku hasičskej techniky“ za účasti ďalších hasičských zborov susedných obcí. Obcou sa „prehnala“ spanilá jazda našich hasičov, predstavili nám svoj vozový park. Kolóna bolo zostavená z desiatich vozidiel. Kolónu viedla nedávno opravená 64-ročná "Kačena", teda Tatry 805 z roku 1958, ktorú si svojpomocne opravili príbovský hasiči.

 

 

V kolóne sa viezla aj staručičká 147-ročná hasičská striekačka „Máňa“, ktorá bola zakúpená v roku 1875 a v roku 1924 ju Koloman Benický daroval Dobrovoľnému hasičskému zboru v Rakove. Hrdzavejúcu a rozpadnutú hasičskú striekačku začali opravovať v roku 2011 a opravovali ju tri roky. Historický kúsok je funkčný a slúži nielen na skrášlenie obce, ale aj na hasičských súťažiach.

 

So svojou technikou spanilú jazdu podporili aj dobrovoľní hasiči z okolitých obcí Rakova, Beníc a Koštian nad Turcom. Sprievod hasičských vozidiel vyrazil o 9.30 hod. spred hasičskej zbrojnice v Príbovciach do neďalekého Rakova, odtiaľ prišiel do Príboviec a pokračoval ďalej do Beníc. Celý sprievod bol ukončený pred Hasičskou zbrojnicou v Príbovciach. Večer bola organizovaná Hasičskú zábavu v obecnom dome v Príbovciach.


Reklama

príbuzné témy

Reklama