Posádkový klub Martin oslávil dvadsiate výročie

Autor: Posádkový klub Martin oslávil dvadsiate výročie
Foto: Posádkový klub Martin oslávil dvadsiate výročie
Uverejnené: 15. máj 2013

Piatok 10. mája sa v Prápore výcviku na Severe konalo kultúrne podujatie pri príležitosti dvadsiateho výročia založenia Posádkového klubu Martin, ktorého história siaha až do roku vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Na podujatí sa zúčastnilo viacero členov krúžkov, aby predviedli svoje profesionálne skúsenosti. Pre návštevníkov bola pripravená aj výstava armádnych vozidiel.

História súčasného Posádkového klubu sa začala písať dňom 1. 3. 1993, kedy bol v budove Amfiteátra zriadený Posádkový dom armády Martin. Cieľom Posádkového domu bolo podieľať sa na organizácií rôznych spoločenských podujatí a to rôznymi formami klubovej činnosti a spoločenskej zábavy zodpovedajúcej záujmom a potrebám armády a civilnej verejnosti. Obsahom činnosti Posádkového domu armády bolo organizovanie prednáškových cyklov, vzdelávacích kurzov, ako aj spolupráca s kultúrnymi a športovými zariadeniami a inštitúciami v Martine. Aj dnes je predovšetkým miestom aktívneho a účelového využitia voľného času profesionálnych vojakov. Popri známych kultúrnych inštitúciach sa čoraz výraznejšie dostával do povedomia nie len regionálnej verejnosti.

Pod krídlami Posádkového klubu pôsobí viac ako dvadsať rôznych záujmových krúžkov. Spomeňme azda tie najznámejšie. Jedným z najstarších je Klub tanečného športu AKNELA, ktorý sa radí ku kmeňovým súborom Posádkového klubu v Martine a vznikol v roku 1993. Klub dosahoval úspechy na každej prehliadke armádneho, regionálneho aj celoslovenského charakteru. Zakladateľkou a vedúcou klubu je pani Mgr. Alena PISARÍKOVÁ a lektorka slečna Nina KIŠOVÁ. AKNELA neustále pokračuje vo svoje tradícii a aj v súčasnosti dosahuje výborné výsledky doma i za hranicami našej vlasti.

Martinčanom je známy aj PORTER CLUB, ktorý združuje zberateľov pivovarských suvenírov. Členovia každoročne organizujú aj medzinárodné stretnutia. Nezabudnime ani na Klub vojenskej histórie (KVH). Toto združenie prezentuje rôzne uniformy a zbrane z obdobia druhej svetovej vojny pri príležitosti významných výročí (oslobodenie mesta Martin, kladenie vencov, výročia SNP). V roku 2010 organizoval klub aj výmenné stretnutie zberateľov vojenských militárií a rok na to aj oslobodenie mesta Martin. Pod Posádkový klub patria aj ďalšie krúžky, tanečné, športové či hudobné, ktoré sú stále otvorené pre vojakov z povolania ich rodinných príslušníkov aj širokej martinskej verejnosti.

 

Autor: Matej Bórik, Posádkový klub Martin © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama