Na polceste na Mars: 10. júla 2022 v Slovenskej národnej knižnici

Autor: Na polceste na Mars: 10. júla 2022 v Slovenskej národnej knižnici
Foto: Na polceste na Mars: 10. júla 2022 v Slovenskej národnej knižnici
Uverejnené: 12. september 2021

Slovenská národná knižnica vás pozýva 10. júla 2022 od 13. do 18. hodiny do sídelnej budovy Slovenskej národnej knižnice na vedecko-popularizačné popoludnie Na polceste na Mars. Exkluzívnym hosťom bude Dr. Michaela Musilová slovenská astrobiologička a popularizátorka vedy, bývalá riaditeľka a členka niekoľkých simulovaných misií na Mars.

Práve do Slovenskej národnej knižnice, modernej, vedeckej, kultúrnej a vzdelávacej inštitúcie sa mladá úspešná vedkyňa rozhodla situovať svoje jediné verejné vystúpenie v tomto roku na Slovensku. Počas prednášky zrekapituluje svoje pôsobenie vo vesmírnej agentúre NASA, kde sa uplatnila vďaka svojim úspešným projektom zameraným na výskum extremofylov a porozpráva o svojom novom projekte.

 

 

Čerešničkou na torte tohto popoludnia bude verejná prezentácia originálov slávnych diel z 15. a 16. storočia Galilea Galileiho, Giordana Bruna a Isaaca Newtona. Knihy, sú kvôli svojmu veku a krehkosti len veľmi veľmi výnimočne prezentované a tak sa ich určite oplatí vidieť. Hoci sú verejnosti plnotextovo prístupné v Digitálnej knižnici SNK, vidieť 400-ročné legendárne diela zakladateľov moderných prírodných vied naživo, je zážitok, ktorý internet nenahradí :-) Deťom predstavíme Digitálnu knižnicu SNK prostredníctvom klasických rozprávok.

 

Svoju slovenskú premiéru bude mať 10. júla 2022 u nás aj krásne dizajnové, elekrické, malé mestské vozidlo Patak Rodster slovenskej firmy Patak Motors, ktoré malo úspešnú svetovú premiéru koncom mája na 37. ročníku Festival Automobile International v Paríži. Patak Rodster upúta nielen svojim dizajnom v štýle klasických áut, ale hlavne technologickou vyspelosťou a šetrnosťou, k životnému prostrediu aj k priestoru na parkovanie v mestách.

 

Špičkový slovenský inovátor a konštruktér lietajúceho auta AirCar prof. Štefan Klein predstaví Martinčanom pomocou videotechniky tento unikát. Vedecko-popularizačné zameranie nášho nedeľného popoludnia doplní aj prvé slovenské mobilné planetárium, ktoré svojim premietaním vzdelávacích aj zábavných filmov (nielen) o hviezdach a vesmíre na planetárnej kupole zabaví deti aj dospelých. Nebudú chýbať ani tvorivé dielne, autogramiáda a predaj vedeckej literatúry vrátane knihy Dr. M. Musilovej: Žena z Marsu. Pre deti si množstvo zábavy prichystá požičovňa hračiek Hravonožec.

 

Bonusom pre návštevníkov bude Fotomat - revolučný samoobslužný kiosk, ktorým sa SR prezentovala aj na Expo 2022 a umožňuje tlač fotiek pohodlne a priamo z mobilného telefónu. Takže všetky fotky, ktoré si u nás na podujatí vyrobíte – budete si ich rovno môcť aj odniesť….a dokonca aj s venovaním :-)

 

Vstup je voľný! Tešíme sa na stretnutie v Slovenskej národnej knižnici 10. júla 2022 medzi 13. a 18. hodinou!


Reklama

príbuzné témy

Reklama