Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

UNM pri biopsii prostaty využíva unikátnu metódu

Autor: UNM pri biopsii prostaty využíva unikátnu metódu
Foto: UNM pri biopsii prostaty využíva unikátnu metódu
Uverejnené: 01. august 2022

Fúzna biopsia prostaty je v urológii relatívnou novinkou. Urologická klinka Univerzitnej nemocnice v Martine ako prvá na Slovensku prešla na tzv. transperineálnu metódu biopsiu prostaty.

Vzorka, pomocou ktorej vieme zachytiť rakovinu, sa z prostaty odoberá ihlou cez kožu, na rozdiel od bežnej metódy, pri ktorej sa ihla do prostaty dostane cez konečník. Výsledky sú veľmi dobré, s naším tímom sme zákrok robili už viac ako stovke pacientov a komplikácie sme nemali takmer žiadne. Čo sa týka záchytov rakoviny, naše skúsenosti sú rovnaké ako inde vo svete,“ vymenoval výhody novej metódy MUDr. Ján Švihra, PhD. z Urologickej kliniky UNM.

 

Výsledky prezentoval aj na Onko-urologickom sympóziu a na novú metódu začal školiť ďalších lekárov po Slovensku

 

Urológovia martinskej nemocnice využívajú na fúznu biopsiu špeciálny softvér vyvinutý vo Francúzku, ktorý je na Slovensku jedinečný. „Presne si pamätá miesto vpichu do prostaty. Obraz vie následne zrekonštruovať a v prípade opakovanej biopsie určiť presné miesto, z ktorého je potrebné zobrať vzorku. Prípadne sa opakovaniu vyhnúť a odobrať vzorku z úplne iného miesta,“ vysvetlil výhody softvéru urológ Ján Švihra a zároveň doplnil, že Urologická klinika UNM získala grant Ministerstva zdravotníctva, vďaka ktorému aktuálne skúmajú podanie lokálnej liečby priamo do postihnutého miesta v prostate.

 

Benefitom transperineálnej metódy pre pacienta je podľa MUDr. Jána Švihru, PhD. významné zníženie rizika infekcie, keďže ihla neprechádza cez konečník. „Najdôležitejším benefitom je miera záchytu rakoviny. Fúzna biopsia nám poskytuje ďaleko presnejšie informácie. Vidíme ložisko, do ktorého ihlu smeruje, takže biopsiu nerobíme „naslepo“,“ vysvetľuje urológ.

 

Metóda zároveň umožňuje lekárom odobrať vzorky z takej časti prostaty, kam by sa iným prístupom nedostali. „Podstúpil som aj starú metódu, vtedy mi nič nenašli. Mal som opäť zvýšenú hodnotu onkomarkerov v krvi. Lekári mi navrhli, či by som súhlasil, aby ma operovali novou metódou. Vysvetlili mi všetko, ako bude zákrok prebiehať, takže som si vedel predstaviť, čo ma čaká,“ povedal pred biopsiou pacient.

 

Prípadov rakoviny prostaty podľa urológa Jána Švihru na Slovensku pribúda

 

Je to dôsledok toho, že sa u nás zlepšuje diagnostika a zároveň starne populácia. Hlavným rizikovým faktorom tohto onkologického ochorenia je vek. Tým, že sa snažíme robiť medzi mužmi osvetu, na preventívne prehliadky ich prichádza viac, ako tomu bolo v minulosti.“ Číslo je však aj napriek tomu stále veľmi nízke. Preventívnu prehliadku by mal absolvovať každý muž najneskôr po 50-tke. Podľa údajov Slovenskej urologickej spoločnosti ju u nás absolvuje len 14 % mužov. Rakovina, ktorú lekári pri vyšetrení odhalia, je pritom vo väčšine prípadov nízko riziková a v začiatočných štádiách. „Vieme ju oveľa jednoduchšie liečiť alebo aj vyliečiť. Určite aj tu platí – čím skôr, tým lepšie. Rakovina prostaty je dnes liečiteľné ochorenie, liečbe sa venujú kolegovia aj na našej klinike.“ Podľa MUDr. Jána Švihru je príčinou nízkeho počtu mužov, ktorí chodia na preventívne prehliadky k urológovi, nevedomosť a najmä ostych. „Strach majú najmä z vyšetrenia cez konečník, čo trvá len pár sekúnd. Väčšina nakoniec aj tak povie, že sa bála zbytočne,“ uzavrel MUDr. Ján Švihra, PhD. z Urologickej kliniky UNM.


Reklama

príbuzné témy

Reklama