Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

JÁN DANKO: Práca bola pre mňa vždy viac ako slová

Autor: JÁN DANKO: Práca bola pre mňa vždy viac ako slová
Foto: JÁN DANKO: Práca bola pre mňa vždy viac ako slová
Uverejnené: 02. august 2021

Pred štyrmi rokmi sa prof. MUDr. JÁN DANKO, CSc., stal primátorom mesta Martin. Nedávno oznámil, že sa bude opäť uchádzať o dôveru Martinčanov. Za svoje najväčšie úspechy považuje novú ekologickú mestskú hromadnú dopravu v Martine, ktorá je pre seniorov zadarmo, výstavbu nových športovísk, rekonštrukciu ciest, výstavbu nových domovov pre seniorov a ozdravenie mestských financií.

Jeho plánom je pokračovať v ozdravovaní mesta, dokončiť rozbehnuté projekty a zabezpečiť Martinu novú modernú nemocnicu. V otvorenom rozhovore sa však nevyhol ani odpovediam na mnohé kritické otázky. Ján Danko bude opäť kandidovať ako nezávislý kandidát.

 

Pán primátor, pred štyrmi rokmi ste z akademickej pôdy prešli do komunálnej politiky. Oľutovali ste tento krok?

 

Neoľutoval. Politika a jej zákonitosti sú naozaj iné ako na faktoch založený akademický svet, čo ma vôbec neteší.  Ale pôsobenie vo funkcii primátora mi dalo životnú príležitosť pomôcť aj iným ľuďom ako len pacientom. Ak sa obzriem na predchádzajúce štyri roky, myslím si, že sa smelo môžem pozrieť Martinčanom priamo do očí. Máme novú ekologickú mestskú hromadnú dopravu, začali sme s výstavbou nových domovov pre seniorov, postavili sme úplne nové športoviská a popritom ozdravili spoločné financie. Keď vidím konkrétne výsledky, naozaj nemôžem ľutovať.

 

Chýba vám medicína a akademické prostredie?

 

Nie, pretože som s nimi stále v aktívnom kontakte. Každé ráno o siedmej som na klinike a venujem sa práci lekára, pretože je to práca, ktorá dáva zmysel vždy. V akademickom či medicínskom prostredí sa navyše pohybujem nonstop kvôli výstavbe novej nemocnice v Martine, ktorú považujem za extrémne dôležitú. Ale ak mi niečo z akademických pravidiel v politike naozaj chýba, je to úcta k faktom. Tá sa z politiky úplne vytratila. Akoby už naozaj niekedy hocikto mohol povedať hocičo, bez akejkoľvek zodpovednosti alebo aspoň začervenania sa. Nezáleží na pravde, ale len na tom, či mu to niekto uverí alebo nie.

 

Politika má svoje zákonitosti. S tým ste predsa museli počítať.

 

Určite. Ale aj tak ma mrzí, že v politike ide stokrát viac o to, ako niečo vyzerá - a nie o to, ako to naozaj je. V tejto stránke mám určite medzery, ale desaťročia akademickej práce sa jednoducho nedajú z človeka vymazať. Vedec sa vždy riadi faktami, o svojich objavoch informuje vtedy, keď sa potvrdia a dokážu. Aj odo mňa zrejme mnohí čakali, že budem ako primátor najmä veľa rozprávať. Priznám sa, nemám to v sebe. Vždy mi išlo viac o prácu a jej skutočné výsledky, ako o slová.

 

Ale asi chápete, že komunikácia je pre ľudí, v tomto prípade pre voličov, mimoriadne dôležitá.

 

Súhlasím, ale je komunikácia a komunikácia. Mesto pod mojím vedením vždy dávalo občanom pravdivé a potrebné informácie. Tak počas pandémie, ako aj počas dnešných mimoriadne ťažkých a náročných čias. To považujem za naozaj dôležité. Ale nevidím zmysel v tom, aby som každý deň sedel tri hodiny na sociálnej sieti, napísal tri veľkohubé statusy a urážal v komentároch oponentov.

 

Komunikácia na sociálnych sieťach je každého osobnou vecou, ale ľudia majú právo na informácie. Prečo by napríklad nemohli sledovať v mestskej televízii online prenosy z rokovania mestského zastupiteľstva?

 

Dnes je zvláštna doba. Niektorí ľudia nejdú na dovolenku preto, aby si na nej oddýchli, ale aby mali pekné fotky na sociálne siete. Svadbu vlastných detí neprežijú so skutočnou vnútornou emóciou, pretože počas nej robia video na sociálne siete. Uniká im zmysel toho, čo robia. A presne tak, žiaľ, niektorým mestským poslancom unikal zmysel toho, čo je ich povinnosťou voči ľuďom. Ich povinnosťou je pracovať a starať sa o mesto. Nie zneužiť každú jednu príležitosť, každé jedno vystúpenie na to, aby si robili politickú kampaň. Musím priznať, že takáto absolútna nekonštruktívnosť niektorých poslancov ma natoľko frustrovala, že som v prvom roku vážne uvažoval, či má zmysel pokračovať. Chápem, že zrušenie priamych prenosov zo zastupiteľstva bolo kontroverzné rozhodnutie. Ale na druhej strane, v obrovskej miere zefektívnilo rokovania mestského zastupiteľstva. Niektorí poslanci sa prestali predvádzať a mohli sme oveľa efektívnejšie využiť čas na prácu pre ľudí.

 

Ale ľudia asi majú právo vedieť to podstatné. Napríklad, ako mesto hospodári.

 

Ďakujem, že ste to spomenuli. Asi nie je v Martine oblasť, o ktorej by sa šírilo viac lží. Vraj mesto zadlžujeme a spoločné peniaze niekam miznú. Pravdou je presný opak a je jednoduché si to overiť. Počas môjho mandátu sme znížili úverovú zadlženosť mesta o 21 percent. Ešte raz – náš spoločný dlh bude o pätinu nižší, ako pred štyrmi rokmi. Na druhej strane, majetok mesta stúpol o dvanásť miliónov eur. A popritom sme dokázali investovať do rozvoja mesta vyše 31 miliónov eur, najviac v celej histórii. Ozdravili sme verejné financie, to je jednoducho fakt.

 

„Dlh mesta bude o pätinu nižší, ako pred štyrmi rokmi. Nehnuteľný majetok mesta však stúpol o dvanásť miliónov eur. A popritom sme dokázali investovať do rozvoja mesta vyše 31 miliónov eur. Ozdravili sme mestské financie, to je jednoducho fakt.“

 

Ak ste šetrili, potom mnohí hovoria, že sa v meste nič neurobilo.

 

Táto otázka je veľmi nekorektná. V meste sa nič neurobilo? Choďte na najbližšiu autobusovú zastávku – príde tam moderný a ekologický autobus, ktorý seniorov vozí zadarmo. Choďte sa pozrieť na Pltníky, kde je úplne nový športový areál. Prejdite sa po martinských cestách – sú opravené alebo sa opravujú. Choďte sa pozrieť na Podháj a na Škultétyho ulicu – rastú tam úplne nové domovy sociálnych služieb. Ozdravujeme mesto konkrétnymi krokmi – novou mestskou hromadnou dopravou v priamej správe mesta, novými športovými areálmi, modernými zariadeniami pre seniorov. Za štyri roky sme toho urobili naozaj veľa a mnoho projektov je sľubne rozbehnutých.

 

„Pre mňa bola práca vždy viac ako slová a skutočné výsledky viac ako ich prezentácia.“

 

Predpokladám, že máte na mysli novú nemocnicu.

 

Je to jeden z najväčších projektov v histórii mesta. Som lekár, navrátenie zdravia ľuďom je mojím celoživotným poslaním. Nesmierne sa teším, že nová nemocnica v Martine sa blíži k začiatku výstavby. Bude to absolútne moderné zdravotnícke zariadenie, kde nájdu pacienti tú najlepšiu starostlivosť. Pamätám si na tie pochybovačné úsmevy, keď som ešte ako dekan lekárskej fakulty prvýkrát predstavil tento plán. A dnes sa blíži do rozhodujúcej fázy. Je za tým nesmierne množstvo práce, presviedčaní, argumentovaní, vyjednávaní. Ale výsledkom bude úplne nová nemocnica pre Martinčanov. To je niečo, na čo som skutočne hrdý.

 

„Nesmierne sa teším, že nová nemocnica v Martine sa blíži k začiatku výstavby. Bude to absolútne moderné zdravotnícke zariadenie, kde nájdu pacienti tú najlepšiu starostlivosť.“

 

Občania však čakajú aj na iné projekty. Napríklad na kabínkovú lanovku alebo novú štvorprúdovú cestu na Martinské hole.

 

Dovoľte mi najprv jednu poznámku. Novú nemocnicu považujem za rádovo dôležitejšiu pre ľudí ako lepšie možnosti na rekreáciu. Ale aj v plánoch na kabínkovú lanovku sme spravili maximum. Existuje platné stavebné povolenie a financovať ju budeme môcť z európskych peňazí. Po finančnej katastrofe, ktorá mesto postihla pred niekoľkými rokmi a o ktorej všetci dobre vedia, ani nie je žiadna iná možnosť. Ale projekt na výstavbu sa už nachádza v takzvanom zásobníku projektov, ktoré schválila Európska komisia. Preto verím, že to nezastane stáť na príslušnom slovenskom ministerstve a úradníkoch, ktorí to musia doviesť do finále. Ale s „kabínkou“ určite počítame.

 

A štvorprúdová cesta?

 

Táto otázka presne súvisí so základnou úctou k faktom. Nikto nikdy nehovoril, že mesto za môjho pôsobenia samo postaví novú štvorprúdovú cestu na Hole, je to obrovská investícia, akú si dnes naozaj nemôže dovoliť žiadne mesto na Slovensku. Čo je však najdôležitejšie, mesto Martin nikdy nebude môcť stavať ani rekonštruovať cestu na Hole, pretože nie je vlastníkom pozemkov pod ňou. Preto sa táto cesta nikdy nebude môcť opraviť zo štátnych zdrojov či dotácií, len ako investícia zo súkromného sektora. Ja som pred minulými voľbami spomenul v jednej z diskusií, že pokiaľ by sa prostriedky na takúto rekonštrukciu našli, určite musí byť súčasťou takejto cesty aj cyklotrasa, ak teda naozaj chceme rozvíjať cestovný ruch a umožniť ľuďom viac športu pre svoje zdravie. Ale vznikla z toho fáma, že mesto za štyri roky postaví novú štvorprúdovku. Každý čo len trošku ekonomicky podkutý človek musí vedieť, že niečo také jednoducho nemožno očakávať.

 

Oznámili ste opätovnú kandidatúru na primátora. Čomu sa chcete v prípade úspechu venovať?

 

Ak dostanem opäť od ľudí dôveru, chcem pokračovať v ozdravovaní mesta po všetkých stránkach. Rozbehnúť úspešne projekt výstavby novej nemocnice, ďalej rozvíjať modernú a ekologickú mestskú dopravu, pokračovať vo výstavbe nových športovísk i detských ihrísk. Chcem ďalej ozdravovať hospodárenie mesta – znižovať jeho dlh a popri tom investovať čo najviac do našej spoločnej budúcnosti. Ale jedno vám asi predsa len nesľúbim.

 

Čo konkrétne?

 

Že budem viac rozprávať (úsmev). Pre mňa bola práca vždy viac ako slová a skutočné výsledky viac ako ich prezentácia. V tomto už asi iný nebudem.

 

Objednávateľ: Ján Danko, Hrdinov SNP 88, Martin

Dodávateľ: METRO, o. z., Matúša Dulu 46, IČO: 42346118, Martin


Reklama

príbuzné témy

Reklama