Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Ján Danko: Napriek ťažkým časom, Martin potrebuje víziu do budúcnosti

Autor: Ján Danko: Napriek ťažkým časom, Martin potrebuje víziu do budúcnosti
Foto: Ján Danko: Napriek ťažkým časom, Martin potrebuje víziu do budúcnosti
Uverejnené: 02. august 2021

Martin sa hospodársky ozdravuje, dlh mesta klesá. Za posledné štyri roky sa mesto Martin hospodársky výrazne ozdravuje. Jeho úverová zadlženosť klesla oproti začiatku volebného obdobia o 21 percent.

Pán primátor, zo všetkých strán počúvame, že samosprávu čaká nesmierne náročné obdobie. Energetická kríza, drastické zdražovanie i presúvanie úloh od štátu, s ktorými mestá a obce nepočítali. Napriek tomu vo svojom volebnom programe počítate s veľkými projektami ako je napríklad rekonštrukcia troch martinských námestí. Budú sa tieto projekty dať uskutočniť?

 

Štyri roky sme spolu ozdravovali Martin. Dnes má mesto o 21 percent nižšiu úverovú zadlženosť, a napriek tomu sa nám podarilo preinvestovať historicky najvyššiu sumu do nových projektov. Mesto investovalo do nových projektov vyše 31 miliónov eur, vďaka čomu dnes máme novú ekologickú mestskú hromadnú dopravu, dva nové domovy pre seniorov tesne pred dokončením, nový športový areál na Pltníkoch a mnohé ďalšie. Som presvedčený, že skúsenosťou a dobrým manažmentom je možné naďalej mesto ozdravovať a zároveň mu ponúkať novú víziu a dlhodobé projekty pre budúcnosť. Slovensko má príležitosť čerpať obrovské prostriedky z európskeho Fondu obnovy a naše projekty sú pripravené a naplánované – akonáhle sa objavia príslušné výzvy, sme pripravení konať.

 

Nie je dnes namiesto nových projektov lepšie vynaložiť všetky dostupné financie na to, aby mesto nemuselo obmedzovať alebo zdražovať svoje služby?

 

Vôbec nepopieram rozsah problémov, ktoré sa na celú slovenskú samosprávu valia. Naopak, po štvorročnej skúsenosti veľmi dobre viem, ako môžu naše mesto zaťažiť. Ale podarilo sa nám za štyri roky spoločne zvládnuť mnohé náročné úlohy, ktoré pred nás postavila pandémia, podarilo sa nám ozdraviť mestské financie, a napriek tomu sme dokázali priniesť Martinčanom mnoho nových a užitočných projektov. Preto verím, že to zvládneme aj tentokrát. Energetická kríza je niečo, čo sme tu za posledné desaťročia nemali, ale nikdy nedopustím, aby sa dotkla kľúčových úloh mesta – starostlivosti o seniorov, zabezpečenia chodu škôl či funkčného mestského úradu. To musí za každých okolností ostať zachované.

 

Odkiaľ teda chcete v takejto ťažkej dobe nájsť finančné prostriedky na vaše plány do budúcnosti?

 

Presne tam, kde sme v doterajších ťažkých časoch hľadali zdroje na tie nové projekty, ktoré dnes už slúžia Martinčanom. Nesmieme sa spoliehať len na mestský rozpočet, ale iniciatívne hľadať nové možnosti financovania – európske fondy, dotácie, príspevky a podobne. Pripomínam, že už dnes čakajú v Bruseli na schválenie naše projekty za 27 miliónov eur, ktoré sú určené na konkrétne investície:

 

  • kabínkovú lanovku na Martinské hole
  • ďalší rozvoj ekologickej mestskej hromadnej dopravy
  • rekonštrukcie ciest či nové cyklotrasy

 

Napriek ťažkým časom musíme mať aj jasnú víziu do budúcnosti. Ak budeme spoločne pokračovať, výsledkom bude ďalšie ozdravovanie a dlhodobý rozvoj Martina, čo je moja priorita. Nasledovné projekty sa môžu stať realitou, pretože sme na ich prípravu už vynaložili množstvo práce a energie. Je teraz len a len na ľuďoch, či rozhodnú o ich pokračovaní: 

 

  • nové Námestie SNP
  • nové Námestie S. H. Vajanského
  • nové Memorandové námestie
  • rekonštrukcia kina Moskva
  • rekonštrukcia letného kúpaliska
  • výstavba novej nemocnice

 

MARTINSKÉ NÁMESTIA MÔŽU DOSTAŤ NOVÚ TVÁR

 

MEMORANDOVÉ NÁMESTIE

 

Cieľom obnovy je vytvoriť príjemný a funkčný priestor, ktorý bude môcť využívať verejnosť, cirkev a aj priľahlé školské zariadenia. Nový dláždený povrch celého námestia doplnia nové plochy zelene. Chránené lipy budú odborne ošetrené a zakomponované do nových nespevnených plôch. Námestie bude prepojené s areálom Matice slovenskej. Primátor Ján Danko vo svojom volebnom programe počíta aj s viacerými veľkými projektmi v Martine. Vďaka dlhodobej práci mesta by tri martinské námestia mohli prejsť výraznou zmenou. Projekty sú pripravené a mesto ich plánuje realizovať z eurofondov alebo iných zdrojov.

 

 

NÁMESTIE SNP

 

Parkovacie plochy budú zrušené, priestor vydláždený prírodným kameňom, pohľad na Kostol sv. Martina sa otvorí. V rámci revitalizácie 7000 m2 vzniknú plochy so zeleňou s exteriérovými lavičkami, stolmi a stoličkami. Zeleň bude vysadená ako centrálna alej drevín s podsvietenými korunami. Novinkou bude možnosť inštalácie sochárskeho diela priamo na námestí.

 

 

NÁMESTIE S. H. VAJANSKÉHO

 

V rámci revitalizácie vyše 13000 m2 vznikne detské ihrisko určené pre rodiny. Námestie zakvitne novou zeleňou, letnú pohodu umocnia dve fontány. Vytvorí sa priestor aj pre rozkladacie mobilné pódium vhodné na všetky druhy vystúpení. Novinkou bude osadenie expozičných panelov, na ktorých sa budú môcť prezentovať miestni umelci v rámci kultúrnych podujatí.

 

Objednávateľ: Ján Danko, Hrdinov SNP 88, Martin
Dodávateľ: METRO, Matúša Dulu 46, IČO: 42346118, Martin

Reklama

príbuzné témy

Reklama