Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Spartan Sprint vo Valči: 2705 účastníkov si zmeralo svoju kondíciu

Autor: Spartan Sprint vo Valči: 2705 účastníkov si zmeralo svoju kondíciu
Foto: Spartan Sprint vo Valči: 2705 účastníkov si zmeralo svoju kondíciu
Uverejnené: 22. máj 2013

18. mája sa v areáli Snowland vo Valčianskej doline stretlo množstvo profesionálnych športovcov aj amatérskych pretekárov. Ich jediným cieľom bolo prekonať sa a zdolať viac ako päť kilometrov dlhý prekážkový pretek. Na trati ich čakalo 15 prekážok rôznych druhov a obtiažnosti. Preteku sa zúčastnil aj tím Turiec Online, prinášame Vám preto skutočné zážitky z prvej ruky.

Spartan Race je popredný svetový prekážkový pretek založený bývalými členmi námornej pechoty Veľkej Británie a fanúšikmi extrémnych športových podujatí. Pretek bol založený v roku 2010 s jednoduchým cieľom: vytvoriť serióznu výzvu pre odhodlaných športovcov, ktorí hľadajú alternatívne vytrvalostné preteky. Pretek Spartan Race sa delí na viacero typov - závisí od dĺžky trate a množstva prekážok. Môžete si vybrať Spartan Sprint, Super Spartan, alebo Spartan Beast. Spartan Sprint, ktorý sa konal v Snowlande, je skvelá aktivita pre všetkých, a to aj pre začiatočníkov, aby začali pre seba niečo robiť a dokázali, že každý má na to, aby posúval svoje hranice stále ďalej.

 

A tak sme sa rozhodli že to vyskúšame...

Tím Turiec Online v zložení Matej Bórik, Leoš Polka a Peter Pavlík sa rozhodol zabojovať medzi 2705 pretekármi zo Slovenska a rôznych iných krajín. Do cieľa dobehlo celkom 2696 účastníkov. Členovia nášho tímu neriskovali a prekážky prechádzali skôr obozretne, umiestnili sme sa v druhej tretine výsledkovej listiny s priemerným časom jedna hodina a dve minúty. Najrýchlejší čas, neuveriteľných 25 minút a 7 sekúnd, zabehol Maroš Socha.

Každú polhodinu štartovalo približne 250 pretekárov. O 13:15 prišla rada aj na náš tím. Vyzbrojení adrenalínom a chuťou zmerať si sily s profesionálnymi športovcami, vojakmi, skialpinistami ale aj obyčajnými smrteľníkmi, sme po odštartovaní zvolili stratégiu tímového postupu cez prekážky. Po krátkom približne dvestometrovom behu to všetko začalo. Brod plný bahna a hlbokej vody potrápil viacerých z nás. Jemný štrk nám potom masíroval nohy po celej trati.

Skutočný záber na nohy začal postupom tiahleho výseku pod sedačkovou lanovkou. Nasledovalo rúčkovanie, preliezanie a podliezanie prekážky, beh lesom, prechody potokmi a rôznymi bahennými šmýkačkami, kde nikdy nebolo jasné aký hlboký bude dopad. Zaujímavosťou bolo podliezanie ostnatého drôtu, ktoré poznačilo viacerým účastníkom kolená i chrbty.

Celkom ľahkou disciplínou bolo nosenie vriec s pieskom či lezecká stena. Niektorých potrápilo šplhanie na lane a hod oštepom do slameného terča. Kto akúkoľvek disciplínu nezvládol, musel pod dohľadom urobiť tridsať angličákov. No nebolo to jednoduché. Buď ste sa snažili prekážku zdolať alebo prišiel trest spojený s časovým zdržaním. Aby to nebolo všetko, tak pred cieľom nás čakalo obracanie pneumatík a preskok ohňa. Poslednou prekážkou k cieľu boli ešte dvaja nebezpeční sparťania, ktorí sa nás snažili zraziť na zem. A veru podaktorí si pekne zalietali.

Každý, kto pretek skončil, získal vytúženú medailu, tričko, pivo a dobrý pocit, že kondične na tom nie je až tak zle. Podstatou behu totiž nebola ani tak sila ale výdrž a správna taktika pri prechádzaní jednotlivých prekážok. Na budúci rok sa chceme prekonať opäť. Tím Turiec Online v galérii nižšie na prvej fotografii, nasledujú fotografie víťazov jednotlivých kategórií.

Kompletné výsledky na: http://www.sportsofttiming.sk/sk/zavod/overview/1034

Autor: Matej Bórik, Spartan Race © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama