Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Neonatologická klinika UNM sa pri príležitosti svetového dňa predčasne narodených detí vysvietila na fialovo

Autor: Neonatologická klinika UNM sa pri príležitosti svetového dňa predčasne narodených detí vysvietila na fialovo
Foto: Neonatologická klinika UNM sa pri príležitosti svetového dňa predčasne narodených detí vysvietila na fialovo
Uverejnené: 07. december 2021

Purpurová farba je oficiálnou farbou predčasne narodených detí. Neonatologická klinika Univerzitnej nemocnice Martin sa do tejto farby vyzdobila a vysvietila pri príležitosti svetového dňa predčasne narodených detí, ktorý si pripomíname 17. novembra.

Je to sviatok, ktorý má pripomenúť, že sú to špeciálne deti, ktoré síce prišli svet skôr, ale zároveň majú špeciálnu chuť a vôľu každý jeden deň bojovať o svoje miesto na tomto svete,“ povedala pri tejto príležitosti primárka martinskej neonatológie prof. MUDr. Katarína Maťašaová, PhD. Ako dodala, je to sviatok aj pre rodičov predčasne narodených detí, pretože riešia úplne iné starosti a problémy, ako rodičia dieťatka, ktoré sa narodí v riadnom termíne pôrodu. „Pre nich je podstatné, či ich dieťatko ešte potrebuje rôzne hadičky alebo špeciálnu liečbu, oblečenie či farba kočíka je vec druhoradá.

 

 

Keďže predčasne narodené deti zostávajú v starostlivosti neonatológov niekoľko týždňov až mesiacov, zdravotníci sa stávajú súčasťou ich rodín a zdieľajú spoločne s nimi ich starosti, ale aj radosti. „Tešíme sa spolu s nimi a ďakujeme všetkým predčasne narodeným deťom a ich rodičom za to, že nám dôverujú, sú súčasťou nášho tímu a že nám umožňujú sledovať, ako sa menia z tých malinkých bábätiek do dlane na detičky, ktoré odchádzajú v náručí svojich rodičov. Z tohto sviatku sa tešíme aj my,“ dodala profesorka Maťašová.

 

 

Pre malých bojovníkov a ich rodičov pripravil personál kliniky milé prekvapenie

 

Celé pracovisko bude až do konca pracovného týždňa vysvietené na fialovo, pribudla purpurová balónová výzdoba a zdravotníci majú na sebe fialové oblečenie. „Okrem toho rodičov obdarúvame darčekmi, ktoré nám venovalo o.z. Malíček. Zároveň od nás dostanú špeciálny darček – pozdrav s fialovým srdiečkom a s fotografiou dieťatka, ktorý im bude pripomínať ich prvý purpurový sviatok,“ povedala primárka prof. Katarína Maťašová. Ako prezradila jedna z mamičiek predčasne narodeného bábätka, táto životná situácia je pre náročná, ale aj vďaka prístupu personálu na klinike je zvláda ľahšie. „Veľmi ma potešilo, čo si tu na klinike pripravili, ako je to pekne vysvietené, každé bábätko má pri inkubátore fialový balónik. Človeku to rozhodne zdvihne náladu,“ povedala maminka Andrea.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama