Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Obľúbené bodovky: Doplňte industriálny štýl bodovými svietidlami

Autor: Obľúbené bodovky: Doplňte industriálny štýl bodovými svietidlami
Foto: Obľúbené bodovky: Doplňte industriálny štýl bodovými svietidlami
Uverejnené: 26. november 2022

Industriálny štýl zariadenia domácnosti si môžete zvoliť aj bez toho, aby ste bývali v lofte. Pri osvetľovaní takto poňatého príbytku sú vhodným doplnkovým zdrojom bodovky.

Spoty – stropné aj nástenné – dobre zapadajú do industriálneho prístupu svojou účelnosťou, ktorá hrdo stojí nad dekoratívnosťou. Funkcionalita je jedným z hlavných poznávacích znamení tejto architektonickej školy. Bodové svietidlá možno práve vďaka striedmosti napokon dokážu zohrať úlohu výrazného štýlotvorného prvku v rámci unikátneho a čoraz populárnejšieho konceptu.

Užší a ostrejší kužeľ vďaka LED

Bodovky konvenujú s tzv. brutalistickým priestorom, a to svojím materiálovým a tvarovým spracovaním, ale aj technickými parametrami samotného zdroja svetla.

Napríklad reflektorovo pôsobiaci užší a ostrejší kužeľ, čo je vymoženosť obsiahnutá v LED technológii, úspešne evokuje pracovné osvetlenie jednotlivých zón priemyselných interiérov z neomietnutých tehál, nahrubo štruktúrovaného betónu, kovových trámov.

V sekciách, v ktorých je to žiaduce, trebárs okolo posedenia v „obývačke“ uprostred rozľahlého otvoreného priestoru alebo pri nenápadnejšie situovanom lôžku, dosiahnete útulnú atmosféru nižšou chromatickou teplotou svetla do 3 000 kelvinov.

Chromatická teplota podľa potrieb

Ide o svetlo zrakom vnímané ako žltkasté. V industriálnych priestoroch celkovo ladených do oceľovo sivej:

  • evokuje niekdajšiu nutnosť použitia konvenčných „edisoniek“
  • navodzuje kontrast s prísnou hmotou skeletov
  • vyznieva príjemne vyvažujúco

Teplé svetlo automaticky harmonizuje s priestormi, ktoré sú prostredníctvom patinovaného dreva, odhalených mosadzných potrubí či hnedého mobiliára koncipované prevažne v prírodných tónoch.

Zároveň máte pre bodovky k dispozícii – povedzme do kuchyne alebo kúpeľne –zdroje so studeným bielym svetlom od 5 000 K nahor. Pri jeho citlivom použití, ktorým sa vyhnete prehnanému pocitovému chladu, ešte viac vyniknú tvrdé kontúry.

Ako solitéry aj súbory

Nezabudnite, že pre naplnenie pravidla CTA (central – hlavné, task – pracovné, ambient – doplnkové) interiérových dizajnérov musíte najmä v metrážne veľkorysých miestnostiach doplniť centrálne svietidlá podpornými.

Spoty sa na to v rámci industriálneho strihu dokonale hodia aj z dôvodu, že si pýtajú vytváranie súborov. Pri šikovnom umiestnení síce vedia zažiariť ako solitéry, zväčša sa však skôr presadia v skupine zloženej aspoň z troch zdrojov.

Jedno- a dvojžiarovkové spoty sa uplatňujú predovšetkým ako nástenné doplnkové svietidlá na akcentovanie detailov. Môžete nimi napríklad upriamiť pozornosť na umelecké dielo.

Široký výber variantov

Nosné lišty početnejších skupín spotov natoľko zodpovedajú prahnutiu po nezameniteľných elementoch industriálneho štýlu, až by si ich preň vari bolo treba vymyslieť, ak by už neboli naporúdzi.

Pri bodových svietidlách je veľkou výhodou široký výber farebných variantov prisadzovaných podstavcov, konštrukcií aj tienidiel a variabilné nastavenie smerovania zdrojov. K doplnkovým benefitom patrí stmievateľnosť – dnes v segmente LED osvetlenia vnímaná pomaly ako imperatív.


Reklama

príbuzné témy

Reklama