Noc múzeí a galérií spestrila večerný program v Martine

Autor: Noc múzeí a galérií spestrila večerný program v Martine
Foto: Noc múzeí a galérií spestrila večerný program v Martine
Uverejnené: 23. máj 2013

Slovenské národné múzeum v Martine a Turčianska galéria pripravili v rámci noci 18. mája pre svojich návštevníkov bohatý program. Sprievodné podujatia, výstavy, prednášky a rôzne vedomostné úlohy zaujali malých aj veľkých.

V Turčianskej galérii sa konala komentovaná prehliadka výstavy To be continued - výber z tvorby autorov s časovým vymedzením 40-tich rokov (roky 1960 až 2000). Výstava reprezentatívnym spôsobom predstavuje diela žijúcich i nežijúcich autorov, ktorí v identickom období formovali výtvarný život mesta Martin i regiónu Turiec. Zaujímavosťou bola aj stála expozícia v zhasnutých priestoroch galérie, návštevníci sa tu mohli pokochať umeleckými dielami pri svetle lampáša.

Táto časť zaujala najmä deti, bolo to predsalen niečo netradičné. V rámci podvečerných až nočných hodín bola pripravená aj projekcia venovaná 30. výročiu vzniku Turčianskej galérie a rôzne tvorivé aktivity.

Výstava obrazov v Turčianskej galérii

Slovenské národné múzeum v Martine otvorilo pred zotmením návštevníkom brány svojej záhrady, kde prebiehala aj prednáška o prítomnej flóre. Rastlinky sa však nachádzali aj vo vnútri, predovšetkým tie mäsožravé - predvádzalo ich občianske združenie Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín. Na dvoch poschodiach boli malým návštevníkom k dispozícii aj rôzne tvorivé dielne. Úvodom sa mohli deti zapojiť do súťaže Odev je veda!, kde za úspešné vyplnenie získali certifkát za poskladanie správneho poradia písmenok na rôznych stanoviskách.

Výstava Ľudový odev na palete predstavila krásu ľudového odevu očami známych slovenských maliarov. Pracovníci múzea ochotne vysvetľovali deťom i dospelým akým spôsobom sa vyrábali rôzne tradičné odevy, bolo možné si vyskúšať aj ich skrášľovanie zdobením. Pre návštevníkov bolo pripravené i niečo malé pod zub z tradične známych domácich jedál.

 

Autor: Matej Bórik, SNM, Turčianska galéria © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama