Na Strečne bude bezpečnejšie vďaka dobrovoľným hasičom

Autor: Na Strečne bude bezpečnejšie vďaka dobrovoľným hasičom
Foto: Na Strečne bude bezpečnejšie vďaka dobrovoľným hasičom
Uverejnené: 27. máj 2013

Každý vodič, ktorý niekedy prešiel popod Strečno vie, aký je tento úsek nebezpečný. Stačí malá nehoda alebo defekt a úsek môže byť na niekoľko hodín neprejazdný. Na ceste I/18 sa budú nachádzať 2 až 3 stanoviská, ktoré budú obsadené hasičmi počas piatkov (15.00 - 20.00), nedieľ (14.00 - 20.00) a pondelkov (15.00 - 20.00), cez tieto dni je hustota premávky najkritickejšia.

Mestský dobrovoľný hasičský zbor je personálne aj odborne vybavený dostatočne. V prípade, ak by si to situácia vyžadovala, jednotka sa vie operatívne premiestniť späť do mesta Martin. Aj keď budú pôsobiť mimo blízkeho regiónu mesta, rozpočet na túto činnosť pokryje mesto Martin. Technika je zatiaľ zapožičaná bezplatne a spolupráca je v tomto prípade zo strany dobrovoľných hasičov taktiež poskytnutá zadarmo, hradia sa len pohonné hmoty. Primátor Andrej Hrnčiar však bude v budúcnosti usilovať o zakúpenie vlastnej techniky, aby mohlo mesto lepšie zabezpečiť pokrytie regiónu.

Prítomnosť hasičov podnecuje vodičov na spomalenie a vyššiu pozornosť

Plk. Ivan Špánik riaditeľ KR PZ v Žiline predpokladá umiestnenie tejto jednotky na Strečne za výhodné aj z psychologického hľadiska. Dve vozidlá sú vybavené záchranárskou technikou (hydraulika, páčidlá a podobne) a ďalšie dve podobne ako sanitky. Pre lepšiu mobilitu budú k dispozícii aj tri štvorkolky, ktoré sa vďaka svojim rozmerom môžu rýchlejšie dostať na miesto nehody. Vozidlá hasičov sa budú nachádzať na stabilných stanoviskách - ich rozmiestnenie určil policajný zbor. Zložky sú plne kompetentné a vybavené poskytnúť predlekársku pomoc aj pomoc pri vyprosťovaní z vozidla. Ak nastane mimoriadna udalosť, môžu regulovať dopravu a sprejazdniť premávku. "Myšlienka vytvorenia tohto stanoviska vznikla pred trištvrte rokom, našli sme ochotných ľudí s prostriedkami, ktorí síce nenahradzujú štátnych hasičov, ale vedia poskytnúť potrebnú súčinnosť a pripraviť cestu pred príchodom ďalších zložiek záchranného systému," dodáva Ivan Špánik.

 

Autor: Matej Bórik, Mesto Martin © Autorské práva sú vyhradené

{fcomment lang=sk_SK}


Reklama

príbuzné témy

Reklama