Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Vernisáž výstavy obrazov vyšívaných krížovou technikou

Autor: Vernisáž výstavy obrazov vyšívaných krížovou technikou
Foto: Vernisáž výstavy obrazov vyšívaných krížovou technikou
Uverejnené: 27. máj 2013

Pracovníci Turčianskeho kultúrneho strediska v Martine pripravili v priestoroch svojej klubovne zaujímavú výstavu obrazov vyšívaných krížikovou technikou. Uskutočnilo sa tak ďalšie zaujímavé klubové podujatie, ktoré si prišlo pozrieť asi 50 návštevníkov, ktorí nešetrili pri pohľade na umelecké diela dvoch umelcov slovami chvály.

Peter Volna (nar. 1963) žije a vyšíva v Podhradí

Vyšívaniu – tejto takej  nevšednej záľube pre muža – sa venuje už vyše 20 rokov. Na výstave v TKS Predstavil sa  kolekciou vyšívaných hradov a zámkov. Jeho rodinný dom je premenený na galériu – v každej izbe má sériu svojich vyšívaných obrazov, tematicky inak zameranú. So svojim vyšívaným obrazom „Posledná večera“ , ktorý vyšil podľa pohľadnice, dosiahol vytvorenie českého rekordu. Obraz má rozmery 194 x 134 cm a skladá sa z 1 111 111 krížikových stehov. Na výrobu sa spotrebovalo 2000 balení bavlniek, čo predstavuje približne 48 kilometrov. Celkový čas strávený na tomto diele sa podľa Petra Volnu pohybuje na približne 10 000 hodinách.

 

V krátkom rozhovore nám Peter Volna prezradil aj pár zaujímavostí

"Moja tvorba prešla rôznymi obdobiami, začínal som v roku 1993. Pôvodne som najskôr vyšíval kreslené aforizmy a rôzne bohyne. Následne som sa dostal aj vďaka manželke ku hradom a zámkom. Najskôr som pripravil osemnásť hradov a uvažoval som nad tým, čo príde ďalšie. V tom období som začal s vyšívaním Poslednej večere, trvalo to takmer 10 rokov. Medzitým vyšli ďalšie hrady, ktoré som následne postupne dokončil. Celkovo som mal tak až 34 rôznych hradov, ktoré som doplnil o päť anglických hradov. V súčasnosti mi robí predlohy syn, takto som začal robiť napríklad Strečno. V súčasnosti pracujem na jednom španielskom hrade, ktorý sa bude skladať z tridsaťtisíc krížikov. V budúcnosti by som rád pripravil aj Zimný palác v St. Peterburgu a tiež Zámok Versailles. Ak sa mi podarí moju zbierku rozšíriť na päťdesiat hradov, pokúsim sa aj o zápis do Guinessovej knihy rekordov."

Danica Štípalová (nar. 1956) žije a pracuje v Martine

Vyšívaniu sa venuje približne 6 rokov. Jej krásne vyšívané obrazy zdobia interiér jej momentálneho pracoviska – kancelárske priestory Domu smútku v Martine, ale aj príbytky priateľov a známych, ktorým vyšije na objednávku aj ten najnáročnejší obrázok podľa vybranej predlohy. Predstavila sa kolekciou vyšívaných obrázkov, ktoré majú spoločného menovateľa – sú to krásne dámy, elegantné, v klobúkoch – ako stvorené pre život na zámku. Vernisáž obohatili i členovia spevokolu Severanka, ktorý sa stretáva a nacvičuje pri Klube dôchodcov Martin - Sever. V ich podaní zazneli na úvod stretnutia krásne a precítené  piesne, venované všetkým účastníkom.



Výstava potrvá do 20. júna 2013

Autor: Matej Bórik, Turčianske kultúrne stredisko © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama