Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Žiaci z Martina navštívili švédsku monarchiu

Autor: Žiaci z Martina navštívili švédsku monarchiu
Foto: Žiaci z Martina navštívili švédsku monarchiu
Uverejnené: 29. máj 2013

Žiaci Evanjelickej spojenej školy v Martine (ESŠ) navštívili minulý týždeň tretiu najväčšiu krajinu Európskej únie – Švédsko. Cieľom návštevy bola ďalšia spolupráca s partnerskou školou v meste Vasteras. Návšteva žiakov našej školy sa uskutočnila v rámci medzinárodného multilaterálneho projektu Comenius – „Tajná moc médií“, ktorý prebieha v rámci Programu celoživotného vzdelávania, ktorý zabezpečuje Európska komisia.

Študijnému pobytu našich žiakov v Švédsku predchádzala týždenná návšteva delegácie žiakov a učiteľov zo Španielska, Švédska, Turecka  a Poľska, ktorú Evanjelická spojená škola privítala v polovici apríla tohto roku. Vo švédskom meste Vasterase, ktoré je šiestym najväčším mestom Švédska, boli naši žiaci ubytovaní v rodinách. Každé predpoludnie trávili v školách, kde pracovali na projekte. So svojimi rovesníkmi porovnávali spôsob a formy vyučovania na svojich školách. Zhodnotili sme tiež prvý rok medzinárodnej spolupráce a premietali sme aj videá o kultúrnych a historických mestách krajín, zapojených do projektu. Okrem iného sme tiež rozoberali žiacke reklamy, ktorých témou bol predaj rôznych výrobkov. Záverom stretnutia bolo spoločné plánovanie ďalších aktivít, ktoré budú súčasťou projektu v nasledujúcom školskom roku.  

Partneri projektu sa postarali aj o bohatý popoludňajší program. Štvrtok sme strávili v Štokholme, v hlavnom meste Švédska, ktoré bolo od nás vzdialené len hodinu jazdy autobusom. V tomto kultúrnom, masmediálnom a politickom centre krajiny sme navštívili Prírodovedné múzeum, v ktorom sme si prezreli výstavu o polárnych regiónoch, histórii a živote na Zemi, ale aj o prírode vo Švédsku a krás jeho podmorského sveta. Súčasťou popoludňajších aktivít, zameraných na poznávanie médií, bola návšteva Cosmonova – IMAX kina, kde nám premietli film v 3D zobrazení. Zdanlivo trojrozmerné objekty sme sledovali na plochom, dvojrozmernom médiu.

Žiaci v doprovode pedagógov mali možnosť poprechádzať sa aj po starom meste Gamla Stan, ktoré je srdcom Štokholmu a jeho najstaršou historickou časťou. Žiakov zaujalo množstvo malých uličiek a obchodíkov so suvenírmi a rovnako korunovačný klenot a najväčšie kráľovské sídlo, využívané dodnes ako miesto korunovácie švédskych kráľov – Kráľovský palác. Cesta do Švédska trvala viac ako dvanásť hodín, ale stálo to za to. Nielenže nám prialo počasie, ale vrátili sme sa s pocitom dobre vykonanej práce, plní zážitkov a nových skúseností, ale predovšetkým s chuťou pokračovať v poznávaní médií a iných kultúr aj v ďalšom školskom roku.

 

Autor: Dana Bednárová, zástupkyňa riaditeľa ESŠ © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama