Reklama
štvrtok, 30 máj 2013 21:26

Živočíchy regiónu Turiec - Medveď hnedý Doporučený

Ohodnotiť túto položku
(9 hlasov)
Živočíchy regiónu Turiec - Medveď hnedý Živočíchy regiónu Turiec - Medveď hnedý

Obávaný a zatracovaný alebo inteligentný a plachý? Štvrtá časť seriálu o živočíchoch v našom regióne bude patriť medveďovi, kráľovi Veľkej a Malej Fatry. Zistite viac o spôsobe života a ochrane medveďa v našich lesoch. Pre prípad stretu s touto šelmou sme pripravili aj pár užitočných rád.

Medveď hnedý (Ursus arctos) je najväčšia európska šelma. Dĺžka jeho tela je 1,7 - 2,2 m, výška v kohútiku 90 - 125 cm. Dospelé medvede sú v priemere ťažšie a väčšie ako medvedice: samce obyčajne vážia 140 - 350 kg, samice 100-200 kg a majú o čosi menšiu a plochejšiu hlavu. Farba srsti je hnedá s rôznymi odtieňmi od čiernohnedej až po svetlohnedú. Chrup má silný s veľkými očnými zubami. Prsty má zakončené dlhými pazúrmi, vďaka čomu sa vie sa dobre šplhať po stromoch. Veľmi dobre má vyvinutý čuch aj sluch. Na druhej strane nemá až taký dobrý zrak - nehybné predmety rozozná iba na menšiu vzdialenosť. Pohybuje naraz oboma nohami z jednej strany a preto má kolísavú chôdzu. Na rozdiel od iných šeliem medvede nemajú vyvinutú takmer žiadnu mimiku tváre.


Medveď žije zväčša samotársky, párenie prebieha v máji - júni. Dve až tri mláďatá sa rodia v brlohu počas zimného spánku, ktorý trvá 75 - 120 dní a väčšinou sa odohráva počas prvých dvoch mesiacov v roku. Pri matke ostávajú medvieďatá nanajvýš tri roky. Dospelý jedinec sa môže dožiť až tridsať rokov.

Medveď hnedý vo Veľkej Fatre, autor videa - Štefan Koreň

httpv://youtu.be/qqt2KDoui4Y

Výskyt a rozšírenie: Medveď hnedý pôvodne obýval celú Európu, Euráziu a Severnú Ameriku. Dnes sú jeho stavy výrazne zredukované. Žije v Škandinávii, Rusku, Karpatoch, Alpách, Kanade a USA - predovšetkým na Aljaške. Je nekorunovaný kráľ našich lesov, obýva hornaté oblasti vo výške približne 700 - 1 500 m so zmiešanými a ihličnatými lesmi. V regióne Turiec sa vyskytuje predovšetkým v oblasti od Lipovca, Turčianskych Kľačian, Šútova, Belej, Blatnice, Vrícka a blízkeho okolia. Brlohy nájdeme aj pod Martinskými hoľami. Všeobecne možno uviesť, že medveď žije samotársky v tichých a ťažko prístupných miestach, kde je dostatok vody a lesných plodov. Svoje teritórium si označuje pachovými značkami, výkalmi, ale najmä pazúrmi a záhryzmi na kmeňoch stromov a zaberá teritórium s rozlohou až do 60 km2.


Ochrana: populácia Medveďa hnedého prežila kvôli svojej ochrane aj na Slovensku. Najpočetnejšie stavy sú v lesoch pohoria Malá Fatra, Veľká Fatra, Nízke Tatry, Západné a Vysoké Tatry, Poľana. Na Slovensku sa odhaduje počet medveďov na 700 - 850 jedincov. Niektoré jedince migrujú aj na Moravu a do Poľska. Medveď hnedý je na Slovensku celoročne chránený druh, súčasne je prísne chránený aj podľa viacerých medzinárodných dohovorov. Na jeho lov je potrebné udelenie výnimky Ministerstva životného prostredia.

Potrava: včelí med, živočíšna potrava, plody lesných rastlín, konáre stromov, vegetačné orgány rôznych druhov rastlín, plody obilnín, mravce

Trus: je valcovitý na oboch koncoch zaokrúhlený, v lete nápadne veľký, 6-7 cm hrubý s tupými koncami a ľahko v ňom rozoznáme skonzumovanú potravu (srsť, kúsky kostí, hmyzu). Môže byť aj beztvarý pripomínajúci kravské lajno, veľmi riedky, najma koncom leta v čase zrenia plodov a po zimnom spánku.

Čo robiť pri vyrušení

Ak je medveď ďaleko (50 až 100 metrov a viac) a nepostupuje vašim smerom, môžete ho pokojne pozorovať, nič neprezraďte, aby ste ho zbytočne nevyplašili a ticho si čupnite

Ak sa približuje a je dosť ďaleko, v tichosti a pokoji odíďte

Ak sa medveď približuje a je blízko, treba ho na seba čím skôr upozorniť pokojným hlasom a v tichosti odísť

Ak je veľmi blízko (menej ako 50 metrov) a stále sa približuje, treba postupovať ako v 3., nesmiete mu však pozerať do očí, považuje to za výzvu. Otočte sa bokom, tvárte sa, že medveďa nevidíte a jedným okom kontrolujte, čo robí

Kričať a utekať pred medveďom nie je potrebné. Možno to výnimočne urobiť, ak medveď uteká priamo na vás a nevie, že ste tam – pritom neútočí, vtedy ho treba zastaviť kričaním. Utekajte len vtedy, ak je medveď v situácii, že nemá kam utiecť a ste veľmi blízko. Len tak sa mu dá vytvoriť priestor na ústup

 

Kompletná galéria a iné zaujímavé fotografie na:

Turiecfoto.sk

 

Autor: Matej Bórik, Sloboda zvierat, foto Viktor Čech © Autorské práva sú vyhradené

Matej Bórik, MBA

Šéfredaktor Turiec Online | Facebookblog SME, LinkedIn