Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Permakultúrny kurz priniesol účastníkom mnoho vedomostí

Autor: Permakultúrny kurz priniesol účastníkom mnoho vedomostí
Foto: Permakultúrny kurz priniesol účastníkom mnoho vedomostí
Uverejnené: 30. máj 2013

Počas víkendu tretieho májového týždňa sa v Čajovni Dúšok Zdravia konal zaujímavý permakultúrny kurz. Podujatie viedla lektorka Denisa Müllerová z Českej republiky, ktorá v informáciami nabitom programe predstavila základy permakultúry prispôsobenej na domáce prostredie a tiež príklady z reálnej praxe. Absolventi následne obdržali certifikát, ktorý je akceptovaný v rámci celosvetovej Asociácie Permakultúry.

Kurz bol rozdelený na dve časti. V teoretickej časti sa pomocou viacerých interaktívnych prezentácii predstavili úvodné - vstupné témy permakultúry. Praktická časť slúžila na realizáciu v teréne podľa navrhnutého dizajnu a zásad, ktoré si účastníci osvojili v úvodnej časti. A kvôli praxi nebolo treba chodiť ďaleko. Čajovňa Dúšok Zdravia disponuje dostatočným priestorom na umiestnenie viacerých rastlín a záhradných prvkov, či už kvôli potrebe estetickej, náučnej alebo funkčnej, kedy sú vypestované plodiny využité na prípravu jedál alebo priamu konzumáciu.

Permakultúra je systém, ktorý sa zaoberá dizajnom sídiel a záhrad. "Na kurze kombinujeme štruktúry, rastliny, zvieratá a ľudí tak, aby sme využili ich vrodené prirodzené vlastnosti a schopnosti. Spolupracujeme s prírodou a využívame jej osvedčené princípy a procesy na vytváranie „kultivovaných“ ekosystémov z rastlín, zvierat a štruktúr, užitočných buď priamo pre ľudí, alebo pre úspešné a zdravé prežitie týchto systémov samotných," vysvetlila nám lektorka Denisa Müllerová, ktorá sa permakultúrou zaoberá od roku 2008 a úvod do tejto oblasti absolvovala u zakladateľa pemakultúry, austrálčana Billa Mollisona a Geoffa Lawtona v Permaculture Research Institute of Turkey a naďalej sa intenzívne v permakultúre vzdeláva.

 
V súčanej dobe začína spoločnosťou rezonovať téma lokálnej sebestačnosti
"Tieto veci nie sú zložité na prípravu ani realizáciu. V mestách sa postupne rozširuje povedomie o permakultúrnych aktivitách a ľudia napokon aj sami od seba hľadajú cesty ako pomaličky využívať vlastné alebo alternatívne zdroje," pokračuje Denisa Müllerová a zároveň dodáva, že v posledných rokoch sa medzi klasickými "záhradkármi" čoraz viac začínajú objavovať aj mladí ľudia, ktorí sa zaujímajú o svoje životné prostredie, stravu a regionálnu sebestačnosť: "Aj vďaka internetu sa dnes informácie prenášajú a získavajú rýchlejšie. Je tu nová generácia, ktorá spolu dokáže venovať svoj voľný čas na komunitné projekty bez toho, aby za tým videli iba zisk. Z hľadiska budúcnosti si myslím, že podpora regiónu v oblasti lokálnej sebestačnosti prinesie výsledky. Práve táto aktivita stojí predovšetkým na mladých ľuďoch, ktorí si uvedomujú význam a silu domáceho regiónu."
 
Príprava predzáhradky

Záverom kurzu prebehlo v čajovni aj slávnostné odovzdanie predzáhradky, na ktorej pracovali všetci zúčastnení. "V kvetináčoch sa nachádza slnečnica, šalát, čierna ríbezľa, šalvia, palina, saturejka, petržlen a iné rastliny. Celá záhradka je navrhnutá tak, aby boli jej produkty použiteľné v kuchyni. Naši návštevníci sa tu môžu inšpirovať a zistia, že v meste nie je náročné niečo takého vytvoriť," vysvetľuje Tomáš Hopko z Čajovne Dúšok Zdravia.
Výsledok po týždni od zasadenia

 
19. mája sa v čajovni konala aj druhá významná udalosť. Pár dní pred konaním kurzu prišlo z Ministerstva vnútra SR potvrdenie o založení nového občianskeho združenia. Obálku symbolicky otvorila lektorka Denisa Müllerová. Názov organizácie je Premena - Spolupráca v Turci. Stanovy a program združenia budú čoskoro predstavené aj verejnosti na tlačovej konferencii, prisľúbili dvaja zo zakladateľov - Juraj Marček a Matej Bórik.

Autor: Matej Bórik, Čajovňa Dúšok Zdravia © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama