Deň detí oslávili aj v Záturčí

Autor: Deň detí oslávili aj v Záturčí
Foto: Deň detí oslávili aj v Záturčí
Uverejnené: 05. jún 2013

V rámci MDD pripravili poslanci mestskej časti Záturčie v spolupráci s hasičským zborom deň plný hier a zábavy. Priestranstvo pred ZŠ Aurela Stodolu sa od rána plnilo množstvom ľudí. O radosť a zábavu sa postarali aj záchranári i policajti, ktorí predviedli deťom svoju techniku.

Príslušníci mestskej polície boli k dispozícii a pripravení zodpovedať otázky malých zvedavcov. Predvedenie služobného zákroku a sebaobrany zaujalo všetkých divákov. Hasiči zas pripravili ukážku svojej činnosti pri požiari a návštevníci mali možnosť naživo vidieť rýchlosť, akou sú schopní zasiahnuť. Podujatie obohatili aj zásahové jednotky zo Sučian, ako aj psovodi so svojimi štvornohými kolegami. „Podujatie pri príležitosti MDD usporadúvame v Záturčí každý rok. Celá akcia je zameraná predovšetkým na deti, im sa najviac páčia práve ukážky zásahovej činnosti, hlavne čo sa týka požiaru a dopravnej nehody,“ uviedol veliteľ dobrovoľných hasičov v Záturčí Peter Hajas.

 

Stanoviská s jednotlivými disciplínami a hrami boli po celý čas plné detí

Deti veselo hádzali kruhy na nakreslenú maketu policajta, triafali loptičky do určeného cieľa, nechýbalo ani obľúbené skákanie vo vreci. Najviac však zaujalo vyskúšať si prácu policajta, hasiča či záchranára. Každý sa mohol popasovať s prúdom vody z požiarnej hadice a „zostreliť“ fľašu, nasadnúť do policajného auta a zapnúť sirénu alebo na figuríne vyskúšať podanie prvej pomoci. Veľký záujem detí vzbudila aj ukážka zbraní, ktoré si mohli obzrieť pod dohľadom náčelníka Mestskej polície mesta Martin Igora Húsku.

 

Deti si skúsili, ako vidí človek pod vplyvom alkoholu

Pripravená bola aj naoko jednoduchá disciplína, prejsť dokola pomedzi kužele. Chôdzu však sťažoval pohľad cez špeciálne okuliare, ktoré simulovali stav opitosti. Aj najmenšie deti si tak vyskúšali, aké nepríjemné môže byť kráčať s jeden a pol promile v krvi. „Bolo to ťažšie, videl som rozmazane. Ale ani raz som nenabúral do žiadneho kužeľa,“ povedal šikovný šesťročný Jakubko, ktorému sa takto sťažená chôdza páčila. Prekážkovú dráhu si s okuliarmi skúšali aj dospelí a všetci sa na „opilcoch“ veselo zabávali. Pripravená bola tiež streľba zo vzduchovky, ktorú zabezpečil Milan Kožuch.

 

Deti sa nielen zabávali, ale aj vzdelávali

Organizátori podujatia chceli predovšetkým vytvoriť priestor pre zábavu detí v deň ich medzinárodného sviatku. Na druhej strane sa im vhodným spôsobom podarilo obohatiť vedomosti ako detí, tak aj ostatných zúčastnených. Ukážky zásahovej činnosti spolu s predvedením odbornej techniky boli určite veľmi poučné, a to nielen z pohľadu diváka, ale aj z hľadiska prevencie kriminality. „Už v deväťdesiatych rokoch sme v Martine budovali prevenciu. Čím viac bude v meste takýchto akcií, tým lepšie. Deti sa zoznámia s prácou záchranných zložiek, čo je veľmi podstatné vedieť,“ vysvetlil nám náčelník Mestskej polície Igor Húska. Zaujímavý a poučný program prilákal nielen deti, ale oslovil i mnohých dospelých. Oslavy Medzinárodného dňa detí sa vďaka poslancom mestskej časti Záturčie stali sídliskovou tradíciou. Tí sa okrem zabezpečovania organizácie podujatia počas celého trvania akcie starali aj o občerstvenie a všetkým deťom navarili chutný guláš. Veselé tváričky detí tak len boli potvrdením úspechu celej akcie.

Autor: Paula Beinsteinová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama