Ovčiarsky deň - Deň syra na Gazdovskom dvore

Autor: Ovčiarsky deň - Deň syra na Gazdovskom dvore
Foto: Ovčiarsky deň - Deň syra na Gazdovskom dvore
Uverejnené: 09. jún 2013

Cech výrobcov ovčieho syra v Turci pripravil už ôsmy ročník podujatia Ovčiarsky deň - Deň syra, ktoré sa uskutočnilo na Gazdovskom dvore v Turčianskych Kľačanoch. Navštívili ho aj zahraniční turisti, ktorí mali možnosť ochutnať viacero syrových výrobkov i klasické bryndzové halušky.

 

Podujatie sa konalo počas Dňa detí, program bol bohatý a neprekazilo ho ani nepriaznivé počasie. Pre malých i veľkých boli pripravené viaceré súťaže, stánky ľudových umelcov aj rôzne animačné programy. Členovia Jazdeckého klubu Citadela ochotne sprístupnili svoju stajňu a jazdiareň, kde sa mohli deti previesť na konskom chrbte. Na Gazdovskom dvore sa stretlo mnoho domácich návštevníkov, prišli však aj zahraniční turisti z Anglicka a Litvy, ktorých najviac zaujali bryndzové halušky. Dôkazom ich spokojnosti boli aj vrecká korbáčikov, ktoré si odnášali.

Ovčiarsky deň otvorila MVDr. Blanka Krčíková, predsedkyňa Cechu výrobcov ovčieho syra v Turci a Ing. Marián Kohút, predseda Turčianskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, obaja vyzdvihli neustále zvyšovanie povedomia o tradičných domácich výrobkoch a zároveň zúčastnených informovali o ochrannej známke, ktorú Cech výrobcov ovčieho syra v Turci získal dňa 12.10.2012 pre ovčiu bryndzu so 100 % podielom ovčieho hrudkového syra. Pre spotrebiteľov je možné takéto výrobky rozpoznať podľa pomenovania „Ovčia bryndza salašnícka“ s doplňujúcim označením – vyobrazením trojlístka bielej farby v zelenom obdĺžniku.

 

Schválenie ochrannej známky a zavedenie tradičnej výroby “Bryndze salašníckej” je pozitívnym krokom pre rozvoj slovenského ovčiarstva, lepšie využitie trávnych porastov a pre návrat výroby tradičných ovčích výrobkov, obzvlášť bryndze. Spotrebitelia očakávajú návrat k čisto ovčej bryndze, kde by sa vylúčila možnosť jej manipulácie so zvýšeným prídavkom kravského syra. Chovatelia oviec získali možnosť vyrábať bryndzu z čistého ovčieho vyzretého syra a odlíšiť sa tak od produktov nesúcich názov bryndza, ktoré sú bežne dostupné v hypermarketoch a u prícestných predajcov. Ich používanie názvu bryndza je však často odvážne, pretože podiel ovčej hrudky v nich predstavuje niekedy 5 až 10%, v lepšom prípade maximálne 50 %,“ upresnila rozdiely medzi produktami z bryndze MVDr. Blanka Krčíková.

 

Čím sa odlišuje „Ovčia bryndza salašnícka“ od inej bryndze?
- je vyrobená zo 100% ovčieho hrudkového syra,
- výrobok je vyrobený na salaši,
- ide o výrobok zo surového ovčieho mlieka,
- počas technologického procesu nie je použitá pasterizácia ani iný spôsob ohrevu,
- pri výrobe je dodržaný technologický postup zaručujúci v produkte prítomnosť zdraviu prospešných látok,
- výrobca zabezpečuje laboratórne vyšetrenie mlieka a výrobkov podľa platnej legislatívy,
- nesie ochrannú známku, ktorá zároveň slúži ako logo Cechu výrobcov ovčieho syra v Turci.

 

Autor: Matej Bórik, Gazdovský dvor Turčianske Kľačany © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama