Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Príbeh jednej medzinárodne ocenenej fotografie z Fotopasáže

Autor: Príbeh jednej medzinárodne ocenenej fotografie z Fotopasáže
Foto: Príbeh jednej medzinárodne ocenenej fotografie z Fotopasáže
Uverejnené: 23. jún 2013

Fotografia, ktorú môžete vidieť aj na výstave Fotopasáž, bola v roku 2009 odoslaná do medzinárodnej súťaže organizovanej portálom Scitable, známeho ako súčasť renomovaného svetového časopisu The Nature. Dielo z Martina ocenili ako najlepšie a získalo prvé miesto.

Témou súťaže na portáli Scitable, ktorý je súčasťou prestížneho časopisu Nature, bolo vytvoriť foto-portrét DNA, ktorý by zobrazoval zmysel autora pre vedu. "Musím sa poďakovať blogerovi Matúšovi Sotákovi, že na túto súťaž upozornil na svojom blogu, inak by som si ju nebol všimol. V roku 2009 som si zakúpil zrkadlovku Sony A200. Od vtedy sa viac zaujímam o fotografovanie, vymenil som viacero fotoaparátov a v súčasnosti používam Nikon D5100. Práve táto súťaž mi dala možnosť dokázať, že aj amatér môže vytvoriť dobrú fotku. Fotografia bola ocenená prvým miestom, kde cenou bolo štipendium v hodnote tisíc dolárov," povedal Matej Bórik, autor diela.

 

Experimentálna fotografia z Jilemnického ulice

"Keďže mám rád nevšedné postupy, rozhodol som sa, že budem fotiť z nejakej strechy ulicu a svetlá áut. S kamarátom Tomášom sme sa rozhodli tesne pred uzávierkou súťaže ísť na strechu 13 poschodovej budovy v Martine na Jilemnického ulici. Ďakujem aj pani domovníčke, ktorá nás tam pustila, bez jej ochoty by som súťaž nevyhral. Zo strechy sa v noci fotí vynikajúco a určite sa tam ešte vrátim," dodal autor.

Ako vznikala fotografia DNA mesta Martin

"Približne okolo ôsmej večer som nahodil zrkadlovku na statív a sústredil sa na vytvorenie experimentálnej fotografie, akú máte možnosť vidieť v tomto článku. Nebolo to jednoduché, vyšla ako jedna z päťdesiatich. O deviatej večer, pri správnej tme, clone a expozícií sa mi podarilo zachytiť vynikajúce svetlo z okien bytoviek a to bolo rozhodujúce. Za minútu sa dajú spraviť asi dve takéto fotky, takže som tam fotil asi hodinu ten správny záber. Svetlo lámp dáva v negatíve modrú farbu a napadlo ma vytvoriť akoby DNA test. Problém bol ako rozšíriť priamky svetla na celú fotografiu bez použitia Photoshopu. Rozhodol som sa použiť zaujímavý trik, kedy sa počas expozície posunie zoom na pár sekúnd hore-dole. A tak vznikol posun svetelných liniek. Obraz nebol rozmazaný i keď statív som použil viac menej nekvalitný," vysvetlil svoju techniku Matej Bórik.

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama