Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Stretnutie s rozprávkou v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku

Autor: Stretnutie s rozprávkou v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku
Foto: Stretnutie s rozprávkou v Múzeu kultúry Čechov na Slovensku
Uverejnené: 28. jún 2013

Nevšednú osobnosť jednej z najvýznamnejších slovenských folkloristiek priblížilo vo štvrtok 27. júna Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum kultúry Čechov na Slovensku.

Podujatie Stretnutie s rozprávkou prinieslo pohľad do života a diela významnej slovenskej folkloristky, rodenej Martinčanky z Priekopy, osemdesiatpäťročnej PhDr. Viery Gašparíkovej, DrSc. Miesto stretnutia - Múzeum kultúry Čechov na Slovensku, bolo zvolené zámerne v dome súvisiacom s členmi známej národoveckej rodiny Gašparíkovcov, do ktorej patrí aj jubilantka.

Po tom, ako Dr. Gašparíkovú predstavila editorka publikácie Stretnutie s rozprávkou Doc. PhDr. Hana Hlôšková, CSc., zaspomínala aj sama Gašparíková na mladosť strávenú v Martine, štúdium, svoje odborné záujmy súvisiace s témou zbojníckych tradícií a slovenskou ľudovou rozprávkou i na významných členov svojej rodiny.

Obyvateľom domu na Moyzesovej ulici, dnes Múzea kultúry Čechov na Slovensku, bol na sklonku života aj akademik Jiří Horák, manžel osobnej archivárky T.G. Masaryka PhDr. Anny Horákovej – Gašparíkovej, tety hlavnej aktérky štvrtkového podujatia. Vďaka tomuto prepojeniu bola v závere mimoriadne priateľského stretnutia prezentovaná aj práca Slavista Jiří Horák v kontexte literatúry a folklóru, ktorú predstavila spolueditorka publikácie doc. PhDr. PaedDr. Anna Zelenková, Ph.D. z Ústavu slavistiky z Filozofickej fakulty Karlovej univerzity v Prahe.

Autor: Hana Zelinová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama