Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Zahraniční študenti prišli pomôcť školám i firmám v Martine

Autor: Zahraniční študenti prišli pomôcť školám i firmám v Martine
Foto: Zahraniční študenti prišli pomôcť školám i firmám v Martine
Uverejnené: 30. jún 2013

Mesto Martin navštívila v rámci projektu Leonardo da Vinci skupina deviatich stážistov z Veľkej Británie. Najskôr absolvovali dvojtýždňový kurz slovenského jazyka a následne sa rozdelili medzi viacero regionálnych firiem a inštitúcií, ktorým pomáhajú v rôznych aktivitách.

Zahraničnú návštevu v Martine zastrešila cez projekt Leonardo da Vinci Nezisková organizácia K.A.B.A. Slovensko. V rámci stáže bolo študentom zabezpečené ubytovanie, práca aj kultúrny a spoznávací program. Desaťtýždňová prax pre viaceré martinské školy i firmy, ktorú tu deväť mladých ľudí práve absolvuje, začala intenzívnym kurzom jazyka a spoznávaním kultúrneho prostredia nie len v meste Martine ale i širokom okolí.

Deviati členovia skupiny - Tomasz, Abukhabar, Julia, Abdisalem, Sophie, Zamzam, Lam, Abs a Brigita sa v Martine cítia veľmi dobre a pochvaľujú si ochotu ľudí, výborné jedlo aj okolitú prírodu. Napríklad Sophie už stihla ochutnať viaceré tradičné jedlá a prejsť rôzne turistické chodníky, jej cieľom je spoznať čo najviac regiónov a zaujímavých miest. Chuť a kvalitu domácich potravín pochválila aj Zamzam, ktorej sa páčili aj viaceré kultúrne podujatia v Martine. Abukhabar sa životom na Slovensku zaoberal už vo svojej školskej práci. "Na živo je to iné, predpokladal som že tu bude chladnejšie počasie. Trochu som sa obával aj rasizmu ale zatiaľ som sa s týmto problémom nestretol, som rád že sú v Martine milí ľudia. Všimol som si, že mnohí z vás tu jazdíte na bicykli alebo sa korčuľujete, rád by som tu aj ja takto trávil celé leto," dodal Abukhabar, Angličan, pôvodom zo Somálska.

 

"Je to pre nás výborná príležitosť ako získať pracovné skúsenosti. Našli sme tu nových priateľov a naučili sa aj niečo z vášho jazyka. Sme tu ľudia rôznej národnosti, každý z nás má iné záujmy a skúsenosti, spolu však tvoríme skvelý tím. Chcela by som sa poďakovať agentúre K.A.B.A a predovšetkým Márii Kubišovej a Martinovi Kubišovi, ktorí pre nás všetko zabezpečili. Vďaka nim sme mohli spoznať Slovensko. Navštívili sme už Turčianske Teplice, Zvolen, Bratislavu a tu v okolí aj Šútovo či Martinské hole. Ochutnali sme samozrejme aj tradičné jedlá ako halušky a tiež pivo, ktoré je výborné," uviedla pre Turiec Online stážistka Brigita Skopaite. Stážisti budú v Martine až takmer do konca júla, počas tejto doby pracujú aj na viacerých projektoch, okrem iného aj z oblasti cestovného ruchu a kultúry v mestách Turčianskej kotliny. Výsledky projektov budú prezentované už začiatkom júla.

 

Autor: Matej Bórik, Brigita Skopaite © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama