XI. ročník podujatia Turčianska harmonika v MSD

Autor: XI. ročník podujatia Turčianska harmonika v MSD
Foto: XI. ročník podujatia Turčianska harmonika v MSD
Uverejnené: 11. júl 2013

Heligónka – to je zázračný nástroj – roztancuje, rozospieva každého, kto má rád dobrú pesničku, kto si rád zaspieva,” povedal Martin Bačiak, heligonkár, ktorý svoj nástroj verne pozná, na prvom ročníku podujatia Turčianska harmonika. Príďte sa zabaviť v nedeľu 14. júla 2013 do Múzea slovenskej dediny na jej XI. ročník. Podujatie pripravilo Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum slovenskej dediny.

Počas uplynulých ročníkov mali návštevníci múzea možnosť vypočuť si desiatky turčianskych harmonikárov či heligonkárov a dobre sa s nimi zabaviť v prostredí najväčšieho skanzenu na Slovensku. Postupne si do Martina našli cestu aj hráči z blízkych i vzdialenejších oblastí a spoločne s domáci hráčmi a návštevníkmi vytvárali neopakovateľnú atmosféru dobrej zábavy. Tak by to malo byť i na tohoročnom podujatí, na ktoré organizátori pozvali okolo 30 harmonikárov z Turca a priľahlých oblastí. Od Bánoviec nad Bebravou sa napríklad predstavia helgonkári zo Kšinnej, z Považia opäť prídu známi heligonkári z Prečína, z Kysúc heligonári z Turzovky a sestry Bacmňákové z Čadce a ďalší. Turiec budú zastupovať známi hráči z predchádzajúcich ročníkov Martin Bačiak, Jaroslav Marek, Milan Roob, Rybárovci, Chládekovci, ku ktorým sa pridajú i nové tváre, napr. A. Kerhatová a M. Majerčík.

Sprievodným podujatím Turčianskej harmoniky bude výstavka Rybárstvo v Turci a ochutnávka rybacieho halászle, ktoré pre návštevníkov pripraví Miestny odbor Slovenského rybárskeho zväzu v Martine. Program bude prebiehať od 10.00 do 16.00 hod. V kostole z Rudna sa o 13.30 hod. uskutočnia ev. a. v. služby Božie.

 

Autor: Múzeum slovenskej dediny © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama