Rokovanie s Mountfieldom prinieslo martinským hokejistom dôvod na radosť

Autor: Rokovanie s Mountfieldom prinieslo martinským hokejistom dôvod na radosť
Foto: Rokovanie s Mountfieldom prinieslo martinským hokejistom dôvod na radosť
Uverejnené: 16. júl 2013

Martinčania a prívrženci ľadového hokeja majú dôvod na radosť. S pozitívnou správou prišli z dôležitého rokovania v Prahe primátor mesta Martin Andrej Hrnčiar a generálny manažér MHC Mountfield Martin Kalnický. Pred začatím posledného ročníka extraligy spoločnosť Mountfield zvažovala svoje ďalšie pôsobenie v martinskom hokeji, najnovšie správy však hovoria o tom, že spoluprácu zatiaľ neplánuje skončiť.

„Urobili sme prvý krok, ktorý môže pomôcť záchrane martinského hokeja, nakoľko sme mali informácie, že spoločnosť Mountfield uvažuje o tom, že už nebude ďalej pokračovať v spolupráci. Po úspešnej ceste do Prahy, kde som sa stretol s majiteľom spoločnosti Mountfield a po tom, čo sme spoločne s generálnym manažérom MHC Mountfield Martinom Kalnickým predložili víziu ďalšieho fungovania hokeja, sa teda rozhodol, že bude ďalej pokračovať v spolupráci, čo je základná vec na to, aby martinský hokej mohol pokračovať. Na ťahu je mesto, aby schválilo finančné prostriedky, uvidíme ako sa k tomu postaví mestské zastupiteľstvo, a až vtedy sa ukáže či martinský hokej bude pokračovať, alebo nie,“ reagoval na súčasnú situáciu primátor mesta Andrej Hrnčiar.  

Spokojnosť vyjadril aj generálny manažér MHC Mountfield Martin Kalnický. „Aktívnym vstupom mesta Martin do hokeja a odvážnymi krokmi v manažovaní, ktoré viedli k ozdraveniu klubu, sa nám podarilo presvedčiť  nášho kľúčového partnera o tom, že ostane generálnym sponzorom. Som rád, že sa môžeme oprieť o dvoch silných partnerov akými sú spoločnosť Mountfield a mesto Martin,“ komentoval Martin Kalnický.

 

Klub prešiel neľahkou cestou

Na začiatku predchádzajúcej sezóny sa klub ocitol v zlej situácii a hoci o osude ľadového hokeja v Martine nerozhodovalo mesto, ako to niektorí podsúvali, mesto sa rozhodlo podať hokeju pomocnú ruku. Dotáciu 150 tisíc eur, ktorú mu schválilo mestské zastupiteľstvo, však podmienilo viacerými podmienkami. Jednou z nich bol vstup mesta do riadiacich orgánov hokejového klubu. Na základe požiadavky mestského zastupiteľstva Valné zhromaždenie MHC Martin, a.s. dosadilo do predstavenstva Martina Kalnického a do dozornej rady Petra Matejku. Ich úlohou bolo dohliadať na riadenie klubu, sprehľadniť financovanie, zefektívniť riadenie a ozdraviť celkový pohľad občanov mesta Martin a potenciálnych sponzorov tohto športu na fungovanie v klube. Krátko po nástupe do funkcie člena predstavenstva sa Martin Kalnický stal na návrh predsedu predstavenstva generálnym manažérom MHC Martin, a.s.

 

Ozdravné kroky udržali klub v extralige, dokonca ho dostali do plusu

Všetky zmeny v klube boli zamerané predovšetkým na ekonomickú stránku a pri zlej finančnej situácii bolo rozhodnuté klub ďalej nezadlžovať a hľadať možnosti u mladých hráčov, väčšinou reprezentantov SR do 20 rokov, ktorý svoje pôsobenie v klube nezaťažovali finančnými nárokmi. Rovnako bola snaha znižovať náklady klubu, ale taktiež hľadať potrebné financie u potenciálnych sponzorov. Ozdravné kroky však priniesli ovocie a výsledkom bola záchrana A mužstva v najvyššej kategórii a dosiahnutie kladného hospodárskeho výsledku v sezóne 2012/2013 a to vo výške 250 000 eur. Podarilo sa to aj napriek slabšej finančnej kondícii jednotlivých akcionárov, ktorí spoločne prispeli na činnosť klubu v tomto ročníku čiastkou približne 10 000 eur.

 

Vzniklo občianske združenie MHA MARTIN

Keďže akcionári klubu z rôznych dôvodov neprejavili v najbližšej budúcnosti záujem výrazne finančne prispievať na činnosť klubu a zo strany širokej verejnosti sa očakával tlak na mesto, aby hokejovému klubu opäť pomohlo, bolo zorganizované valné zhromaždenie klubu, ktoré okrem každoročného uzavretia sezóny riešilo aj preskupenie akcií v MHC Martin a.s. . Tu po dohode a splnomocnení od akcionárov, ktorí sa rozhodli ďalej v hokejovom klube aktívne nepôsobiť, sa podarilo bezodplatne presunúť akcie MHC Martin a.s. od týchto akcionárov v prospech MHA MARTIN, ktoré bolo zaregistrované ako občianske združenie na ministerstve vnútra 8. marca 2013.  V súčasnosti po schválení výkonným výborom SZĽH za riadneho člena SZĽH je toto občianske združenie aj hokejovým klubom, do ktorého by mala byť preregistrovaná mládež od prípravky až po 9. triedu.

 

Autor: Mesto Martin, foto Igor Pĺž © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama