Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Deti s hemofíliou pracujú v tábore s fotografiou

Autor: Deti s hemofíliou pracujú v tábore s fotografiou
Foto: Deti s hemofíliou pracujú v tábore s fotografiou
Uverejnené: 18. júl 2013

Turčianske Teplice 18. júla (TASR) - Rehabilitačný tábor detských a dospelých hemofilikov, ktorý sa začal v nedeľu 14. júla opätovne v kúpeľnom meste Turčianske Teplice, oživí umelecká tvorivá dielňa pre deti so zameraním na fotografiu. TASR informovala komunikačná manažérka projektu Lele Zemanová zo spoločnosti Bayer.

Od dnešného dňa český spisovateľ, divadelník a fotograf Radovan Šťastný deťom približuje a vysvetľuje základné techniky fotografovania, prácu so svetlom, lampami, kompozíciou a súčasne im chce predstaviť aj možnosti post produkčných profesionálnych technológií.

"Deti budú pracovať v menších skupinkách, ktoré sa budú spoločne fotografovať a vytvárať takzvané štylizované plagáty – či už s filmovou tematikou alebo ovplyvnené vtipom či komixom," podotkla Zemanová. Fotografie detí s hemofíliou následne Šťastný výtvarne dopracuje vo svojom ateliéri. Výsledok spoločného úsilia bude prezentovaný počas putovných výstav od septembra pod názvom MY s inou KRVOU.

Od roku 2010 realizovali Slovenské hemofilické združenie a uvedená spoločnosť počas rehabilitačného tábora projekt Kráľovský rod. V rámci neho vznikla trilógia umeleckých výstupov, na ktorých sa podieľali detskí účastníci táborov. Prvým z nich bol nadrozmerný obraz predstavujúci rodostrom s podobizňou nositeľky hemofílie - kráľovnej Viktórie, v roku 2011 nasledovalo divadelné predstavenie Deti kráľovnej Viktórie. Naposledy, v lete 2012, vznikla detská knižka KR.V., alebo krajina V., čiže kráľovná Viktória, na ktorej pracovali deti spolu so spisovateľom Danielom Hevierom.

Hemofília je vrodená porucha zrážanlivosti krvi, ktorá sa prejavuje zvýšeným krvácaním. Odhaduje sa, že touto poruchou trpí na celom svete 300.000 až 400.000 ľudí. Na Slovensku žije 550 pacientov s týmto ochorením, z nich je 125 detí do 18 rokov, dodala Zemanová.

 

Autor: TASR, foto Istockphoto © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama