Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Stredisko chovu rýb v Mošovciach ponúka budúcim rybárom komplexnú prax

Autor: Stredisko chovu rýb v Mošovciach ponúka budúcim rybárom komplexnú prax
Foto: Stredisko chovu rýb v Mošovciach ponúka budúcim rybárom komplexnú prax
Uverejnené: 23. júl 2013

Mošovce 20. júla (TASR) – Komplexnú odbornú prax poskytuje Stredisko chovu rýb v Mošovciach žiakom Strednej odbornej školy rybárskej, ktorá je od 1. septembra 2012 organizačnou zložkou Spojenej školy Martin. Žiaci sa tu podľa správcu Strediska chovu rýb a pedagóga Spojenej školy Martin Pavla Žirka dostanú ku všetkým činnostiam. "Pokiaľ sa zúčastňujú na odbornej praxi vo výrobných strediskách, musia sa skôr podriadiť ich činnosti. Tu je výučba prioritná a komplexná. Našou prioritou sú lososovité ryby, hlavne pstruh dúhový a pstruh potočný. Máme vlastné generačné stádo a spracovňu s osvedčením SK, čo nám umožňuje vyvážať výrobky do Európskej únie bez obmedzenia," povedal Žirko.
 
Žirko: “Stredisko rybárstva Mošovce je stredisko odbornej praxe, kde vykonávajú žiaci odborný výcvik a odbornú prax. Samozrejme, že sa počas štúdia zúčastňujú aj na niektorých zahraničných stážach. Ale ťažisko našej výučby je na tomto stredisku. V tomto stredisku máme uzavretý obrat stáda, to znamená, že dokážeme vyliahnuť, dokážeme odchovať a dokážeme  kvalifikovane spracovať a expedovať ryby. Našou prioritou sú lososovité ryby, hlavne pstruha dúhového, časť pstruha potočného.

Stredisko chovu rýb v Mošovciach slúži pre žiakov študijného odboru rybárstvo a učebného odboru rybár. K 1. júlu 2013 prijal riaditeľ Spojenej školy na odbor rybárstvo päť žiakov a na učebný odbor rybár 10 žiakov. "Sú to špecifické odbory, o ktoré nie je až taký veľký záujem. To bol jeden z dôvodov spojenia so Spojenou školou v Martine. Žiaci majú možnosť získať výučný list v rámci trojročného učebného odboru a maturitná forma štúdia v odbore rybárstvo je v podstate klasická stredná škola. Naši absolventi sa uplatňujú nielen v strediskách chovu rýb, ale aj ako obchodní zástupcovia, predajcovia rýb či v ochranárskych organizáciách," uviedol pedagóg Spojenej školy.
Doplnil, že stredisko chovu rýb má uzavretý obrat stáda - robia sa v ňom všetky technologické operácie v liahnutí, chove a spracovaní rýb. "Chováme generačné ryby, ryby, ktoré expedujeme ako násady a dochovávame konzumné ryby, ktoré buď expedujeme živé, alebo ich dokážeme spracovať. V stredisku robíme všetky činnosti, od výterov až po samotnú expedíciu rýb a na všetkých sa zúčastňujú študenti," skonštatoval Žirko.
 
SOŠR Mošovce v rámci učebného odboru rybár už v roku 2004 dobudovala a dala do prevádzky modernú spracovňu na spracovanie sladkovodných rýb, predovšetkým kapra, pstruha dúhového a sivoňa amerického. Spracovňa vyhovuje všetkým štandardom Európskej únie a škola získala veterinárne kontrolné číslo, ktoré ju oprávňuje vyvážať výrobky do celej Európy. Hlavným výrobkom je pstruh pitvaný zmrazený. Uvedený výrobok sa do obchodnej siete dodáva pitvaný vákuovo balený po 1 až 4 kusoch. Základná surovina pre výrobu sa získava z pstruha dúhového chovaného na rybnom stredisku Mošovce v čistej pramenistej vode vyvierajúcej na úpätí Národného parku Veľká Fatra.

Škola za tento svoj výrobok získala od Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky oprávnenie používať Značku kvality, ktorá garantuje, že výrobok splnil všetky kritéria kvality a bezpečnosti potravín stanovené štatútom značky v zmysle legislatívy Európskej únie. Najdôležitejším prínosom spracovne je však skutočnosť, že žiaci sa majú možnosť priamo v reálnej výrobe oboznámiť so spracovaním rýb, so správnym technologickým postupom pri spracovaní, s programom HACCP, sanitačným programom a so všetkými problémami, ktoré prináša prax. 

 

Autor: TASR, Stredná odborná škola rybárska Mošovce © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama