Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Matica slovenská udelí Václavovi Klausovi cenu pre zahraničného politika

Autor: Matica slovenská udelí Václavovi Klausovi cenu pre zahraničného politika
Foto: Matica slovenská udelí Václavovi Klausovi cenu pre zahraničného politika
Uverejnené: 23. júl 2013

Martin 23. júla (TASR) – Matica slovenská udelí počas Národných matičných slávností v Martine, ktorými od 1. do 4. augusta vyvrcholia oslavy 150. výročia založenia MS, cenu pre zahraničného politika bývalému prezidentovi Českej republiky Václavovi Klausovi.

Na tlačovej konferencii o tom dnes v Martine informoval predseda MS Marián Tkáč. Počas galaprogramu v sobotu 3. augusta by podľa neho chceli odovzdať cenu za kinematografiu filmovému režisérovi Jurajovi Jakubiskovi a cenu za celoživotnú aktivitu v prospech národa a MS slovenskému publicistovi a historikovi Imrichovi Kružliakovi, ktorý žije v Mníchove. „Cenu MS by som chcel odovzdať aj dvadsiatim žijúcim osobnostiam, ktoré významným spôsobom ovplyvnili našu prítomnosť v rokoch 1993 – 2013 a ceny predsedu MS 50 až 80 členom matice,“ uviedol Tkáč.

Doplnil, že súčasťou Národných matičných slávností bude aj odhalenie troch búst mužov, ktorí stáli na začiatku matice – Jána Francisciho, Štefana Moysesa a Karola Kuzmányho. „Priestranstvo pred budovou MS premenujeme na Park sv. Cyrila a Metoda a odhalíme na ňom súsošie našich vzácnych solúnskych bratov, čo sa nám nepodarilo v Bratislave. Ale v Martine sa nám to podarí,“ povedal predseda MS. Bohatý štvordňový program je podľa tajomníka MS pre kultúrno-osvetovú, umeleckú a záujmovú činnosť Petra Cabadaja určený pre všetky vekové kategórie. „Za všetky podujatia spomeňme Kongres matíc slovanských národov, vernisáž výstavy Matica v národe – národ v Matici, slávnostnú prezentáciu poštovej známky a striebornej zberateľskej mince,“ dodal Cabadaj.

Národné matičné slávnosti vyvrcholia v sobotu 3. augusta slávnostným galaprogramom Ochrankyňa národa v letnom amfiteátri v Martine. „Návštevníci sa môžu tešiť na vystúpenia matičných folklórnych súborov, spevácko-dramatických skupín a hudobných kapiel Hogo Fogo, Lavagance, Aya, Bačova Fujara, Arzén. Súčasťou sprievodného programu bude Matičná kvapka krvi, tradičný ľudový jarmok, ukážky ľudových remesiel či ukážky historického umenia,“ uzatvoril tajomník MS pre kultúrno-osvetovú, umeleckú a záujmovú činnosť. Hlavnými organizátormi podujatia, ktoré sa uskutoční pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica, sú Matica slovenská a Mesto Martin.

Autor: TASR, foto MS © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama