Zber repky olejnej je už v druhej polovici

Autor: Zber repky olejnej je už v druhej polovici
Foto: Zber repky olejnej je už v druhej polovici
Uverejnené: 25. júl 2013

Bratislava 24. júla (TASR) - Zber repky olejnej v SR už dávnejšie vstúpil do druhej polovice, zatiaľ čo obilnín sú na poliach ešte viac ako dve tretiny. Vyplýva to z dispečingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) k 22. júlu tohto roka, o ktorom informoval tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

Podľa dispečingu SPPK je už repka zožatá na 61 %, pričom jej doterajšia priemerná hektárová úroda 2,8 tony je predbežne druhá najvyššia od vstupu Slovenska do EÚ. "Vyššia o 0,07 t/ha bola len v roku 2004, no keďže zozbierať by sa malo ešte 39 % osevných plôch, tento výsledok nemusí byť konečný," poznamenal. V rámci Turca sa využíva okolo 30.000 hektárov ornej pôdy. Nájdeme tu všetky druhy obilnín, zemiaky aj repku, ktorej pestovaniu sa venuje napríklad Poľnohospodárske družstvo Gader v Blatnici.

 

Zber pšenice a jačmeňa je pomalší

Z hlásení regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr (RPPK) vyplýva, že pšenica je zatiaľ zozbieraná na necelých 43 % s predbežným hektárovým priemerom 5,04 t. Zber jačmeňov však zatiaľ len mierne prekročil 27-% hranicu ich výmery, takže doterajšia priemerná úroda 4,43 t/ha má naozaj len orientačný charakter a v ďalších fázach žatvy sa môže zmeniť.

Stanislav Nemec zároveň upozornil, že k 22. júlu sa zberové práce ešte vôbec nezačali v regiónoch Považská Bystrica, Žilina, Čadca, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Svidník. Pripomenul, že extrémnym suchom poznamenaný vlaňajšok priniesol priemerné úrody 3,29 t/ha v prípade pšenice, 3,18 t/ha u jačmeňa a len 1,99 t/ha u repky. "Momentálne hektárové priemery sú teda oveľa vyššie, hoci na podnikovej a regionálnej úrovni prinášajú veľké rozdiely - napríklad v prípade repky od 1,2 až do 4 t/ha," dodal tlačový hovorca SPPK.

 

Autor: TASR, Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama