Národné matičné slávnosti otvoril kongres matíc slovanských národov

Autor: Národné matičné slávnosti otvoril kongres matíc slovanských národov
Foto: Národné matičné slávnosti otvoril kongres matíc slovanských národov
Uverejnené: 01. august 2013

Martin 1. augusta (TASR) – Privítaním a kongresom matíc slovanských národov sa dnes predpoludním začali v metropole Turca štvordňové Národné matičné slávnosti. Uskutočňujú sa pri príležitosti jubilejného 150. výročia založenia Matice slovenskej pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica.

"Martin je tak v týchto dňoch nielen srdcom Slovenska, ale celého slovanského sveta. Matice sú naším slovanským fenoménom, ktorý nepoznajú a nemajú iné národy. Tieto vlastenecké ustanovizne vznikali v časoch, keď sa ostatné národy Európy obzerali po kráľoch, zbojníkoch a bojovníkoch. Slovania si vyvolili matice ako svoje ochrankyne a pokladnice, ktoré sa majú starať o duchovnosť, kultúru, vzdelanie a dobrobyt svojich národov," uviedol pre TASR predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

Slovanské národy si podľa neho rozumejú veľmi dobre aj bez angličtiny. "Vyzval som kolegov, aby sme si dali za jednu z úloh rozumieť jazykom iných slovanských národov. Docielime to tým, že budeme trebárs čítať ich knihy, pozerať ich televízie. Bude treba niečo napraviť v našom systéme vzájomného posielania informácií a dokumentov, ktorý akosi viazne, lebo aj my Slovania sme ohúrení bulvárnym informačným chaosom a akosi zabúdame na pozitívne informácie," zdôraznil predseda Matice Slovenskej.

"Trápi nás nezáujem a nepriazeň médií o pozitívne informácie. Snažia sa skôr vyhľadávať rôzne škriepky, nezhody, ktoré sú bežným javom v demokratickom svete či pikantnosti a krvavé udalosti. Matica musí dať všetkým Slovákom najavo, že je tu preto, aby ponúkala myšlienky a činy, ktoré iní neponúkajú. Musíme prepájať na úrovni tretieho tisícročia naše korene, folklór a ľudové tradície, lebo iba tie nás uchovali," pokračoval Tkáč.

Zároveň zdôraznil, že matica chce byť naďalej duchovnou oporou slovenského národa s vlastným pohľadom na jeho národno-štátne záujmy a snahou o ich presadzovanie. "Ako príklad môžem uviesť, že ak v roku 2016 bude SR predsedajúcim štátom EÚ, tak sa budeme snažiť presvedčiť našich politikov, že by bolo správne, keby sme do európskych predpisov dostali, že štát EÚ, na území ktorého pracujú a žijú občania iného štátu EÚ, je povinný zabezpečiť im základné vzdelanie a kultúru v ich materinskom jazyku," prízvukoval.

"Nech Angličania, Íri z ich rozpočtov Slovákom, ktorí tam robia a platia dane, vracajú to, čo si zaslúžia, aby nezabudli rodnú reč a kultúru. Toto by mohol byť rukolapný vklad SR do európskej civilizácie a takýchto nápadov máme viac. Matica by sa mala stať zhromaždiskom rozvojových myšlienok rôznych odvetví spoločenského a hospodárskeho života. Naša história by mala byť prezentovaná našimi očami. U nás je všetko problém a práve preto potrebujeme našu maticu," dodal Tkáč pre TASR.

V bohatom programe Národných matičných slávností nebude chýbať popri vernisážach ani prezentácia príležitostnej poštovej známky, mince a publikácie či odhalenie súsošia sv. Cyrila a Metoda a búst troch významných dejateľov matice. Dejiskom sobotňajšieho programu, v ktorom sa predstavia matičné folklórne súbory, spevácko-dramatické skupiny a iné záujmové združenia, bude martinský amfiteáter. Matičná nedeľa, ktorej bude dominovať slávnostné zasadnutie matičiarov, sa uskutoční v Múzeu slovenskej dediny.


 

Autor: TASR, foto MS © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama