Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Ľanová nedeľa ukázala v skanzene každodenný život v minulosti

Autor: Ľanová nedeľa ukázala v skanzene každodenný život v minulosti
Foto: Ľanová nedeľa ukázala v skanzene každodenný život v minulosti
Uverejnené: 02. august 2013

Posledný júlový víkend, v horúcu letnú nedeľu, sa v Múzeu slovenskej dediny stretlo viacero remeselníkov a folklórnych súborov, aby návštevníkom predviedli rôzne činnosti každodenného života v minulosti. Po celý deň prebiehali ukážky výroby a údržby textilu, česania ľanu, pradenia nití a tkaní kobercov. Zaujímavé bolo aj pranie bielizne či bielenie plátna.

Program Ľanovej nedele bol rozdelený do viacerých miestnych usadlostí. V usadlosti z Jasenovej sme si mohli pozrieť prácu s ľanom a textilom. Pracovité ženy tu ukázali obšívanie kobercov, plachiet, strihanie handier na tkanie kobercov alebo šitie na „starej Singerke“ – šliapacom šijacom stroji.

Žehlenie a pranie predviedla folklórna skupina Drotár z Dlhého Poľa, ich pracovnými nástrojmi boli dobové žehličky a práčka, na ktoré si ešte viacerí starší návštevníci zo skanzenu pamätali. Keďže odev sa dedil po súrodencoch a bol častokrát aj formou výplaty za služby, podobne ako naturálie alebo peniaze, bolo potrebné sa oň starať a neustále ho udržiavať. Klobúky sa zvykli "kefuvať", kožené topánky čistili svojim rodičom a starším súrodencom mladšie deti zmesou sadzí a bravčovej masti. Textilný odev sa v určitých intervaloch čistil pre celú rodinu naraz. Pralo sa s domácky vyrobeným mydlom, ktoré sa varilo z loja alebo kostí a soli. Zmesou zliatou z porajbaných zemiakov sa škrobili niektoré časti odevu ale najjednoduhšou technikou na bielenie bolo používanie lúhu z bukového uhlia.

Dom z Oravského veselého bol plný dobrej nálady. Zamierili sme tam práve v čase, keď sa mladí návštevníci učili tkať koberec na krosnách a celkom sa im to darilo. V blízkej olejárni sa lisoval olej podľa tradičných techník. Prehliadku krojov z viacerých slovenských regiónov predviedol a vysvetlil pri kováčskej vyhni Folklórny súbor Lysec z Belej.

Podujatie Ľanová nedeľa pripravilo Slovenské národné múzeum v Martine – Múzeum slovenskej dediny pre návštevníkov po prvý raz. Počas celého dňa hrala ľudová hudba Skupinka pri DFS Kalužiar z Martina. O 13.30 sa už tradične konala v kostole z Rudna rímsko-katolícka svätá omša.

 

Autor: Matej Bórik, SNM © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama