Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Aj marihuana spôsobuje závislosť, zhodujú sa zdravotníci i polícia

Autor: Aj marihuana spôsobuje závislosť, zhodujú sa zdravotníci i polícia
Foto: Aj marihuana spôsobuje závislosť, zhodujú sa zdravotníci i polícia
Uverejnené: 06. august 2013

Zvyšovanie kvality života užívateľov drog a dosiahnutie jeho predĺženia je podľa slov riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave doktora Ľubomíra Okruhlicu zásadnou úlohou a poslaním zdravotníctva. Ako ďalej uviedol na stretnutí s novinármi, nie je pravda, že pri užívaní kanabisu (marihuana, hašiš) nedochádza k závislosti a užívatelia nepociťujú abstinenčný stav a žiadne zdravotné ťažkosti. 

"Len v našom centre v Bratislave požiadalo v dôsledku závislosti od marihuany o liečbu za posledných päť rokov 378 pacientov z hlavného mesta SR a jeho okolia. Len v roku 2012 sa u nás pre to liečilo 97 pacientov", konštatoval Okruhlica. Marihuana má povesť tzv. mäkkej, pre zdravie málo nebezpečnej drogy. Konkrétne zistenia v CPLDZ v Bratislave potvrdzujú existenciu utrpenia a možnosť závislosti od všetkých drog, vrátane marihuany. Súčasne sa však ukázalo, že prognóza u tých, čo o liečbu požiadali, je relatívne veľmi dobrá. Prevažná väčšina s odstupom troch rokov už drogy neužívala. Medzi najčastejšie dôvody začatia užívania drog pacienti uvádzajú zvedavosť a experimentovanie spoločne s kamarátmi. Ako odznelo na tlačovej besede čím väčšia je dostupnosť drog tým viac je aj abstinenčných príznakov a zdravotných ťažkostí. Úspešnosť liečby drogových závislostí je v súčasnosti na Slovensku vyššia ako v minulých rokoch.

 

V Martine bojujú proti drogám so špeciálnym kufríkom

Počas Dní mesta Martin predstavila svoje aktivity aj Mestská polícia Martin. Medzi rôznymi pomôckami sa nachádzal tzv. "drogový kufrík", ktorý policajti používajú na rôznych preventívnych akciách. Oslovili sme Sebastiána Andrášika, vedúceho priestupkového referátu MsP Martin, aby nám prezradil o tejto pomôcke viac.

 

Na čo slúži kufrík, čo sa v ňom nachádza?

"V kufríku nenájdete žiadne skutočné drogy, sú to len atrapy tých najznámejších druhov, pretože reálne drogy sa nemôžu vystavovať ani propagovať. Kufrík je pôvodom z Českej republiky, ľudia sa niekedy pýtajú, či jeho prezentácia neplní opačný účel - propagáciu drog, ale my vieme, že mladí ľudia, ak majú dostatok informácií, dokážu lepšie zhodnotiť nebezpečný vplyv týchto látok. Profesor František Novomeský nám raz na prednáškach ukázal detailnú a staro vyzerajúcu ruku ženy, my sme mali uhádnuť jej vek. Vlastne to bolo len dievča, ktoré, ako sme sa dozvedeli, malo len sedemnásť rokov a za sebou päť rokov užívania heroínu. V rámci aktivít prevencie ukazujeme žiakom rôzne fotografie ľudí pred a po užívaní drog a musím potvrdiť, že to má zmysel. Dievčatá, ktoré to vidia si uvedomujú, že pri užívaní drog sa stráca šarm aj krása. Podobne to je aj s kufríkom, ľudia môžu vidieť ako rôzne drogy vyzerajú a my im povieme, aké nebezpečenstvo predstavujú. Čím viac kvalifikovanejších informácií podáme, tým väčšia je pravdepodobnosť, že to budú vnímať ako reálne nebezpečenstvo."

 

A aké je postavenie marihuany?

"Marihuana je a bude stále aktuálnou témou. Používajú ju aj niektorí politici pri svojich kampaniach, kde presadzujú legalizáciu pre osobnú potrebu. My v policajných zložkách to ale vnímame inak, štatistika hovorí, že 70% konzumentov heroínu na Slovensku začalo závislosťou na marihuane. Priemerný drogovo závislý potrebuje zhruba 400-500 eur mesačne na uspokojenie svojich potrieb. Ak má takýto človek ešte platiť nájomné a energie, tak koľko by musel zarobiť, aby to všetko zvládol zaplatiť? Preto je užívanie akýchkoľvek drog kriminogénnym faktorom, bežní ľudia si na drogy nezarobia a páchajú kvôli tomu priestupky a trestné činy, aby takto získali peniaze."

 

Prečo sa potom rovnako intenzívne nebojuje aj proti alkoholu?

"Alkohol mení správanie človeka a pri opakovanom nadmernom požití tiež spôsobuje závislosť. Rozdiel je však v tom, že alkoholici častokrát páchajú nekalú činnosť inak ako drogovo závislí. Kým alkoholik môže rozbiť výklad či ukradnúť nejaké cennosti, drogovo závislý nemá zábrany - s nožom v ruke môže aj zabiť, aby si mohol kúpiť čo potrebuje. Ceny drog sú niekoľkonásobne vyššie ako ceny alkoholu. To však neznamená, že by sme prevenciu v tejto oblasti nerobili, práve naopak, snažíme sa ľudí viesť k tomu, aby alkohol vnímali obozretne a poznali jeho účinky."

Na prezentácii počas Dní mesta si mohli návštevníci vyskúšať použitie simulátora opitosti - tzv. alkoholické okuliare, ktoré simulujú 1,5‰ alkoholu. Ľudia zistili, že vôbec nie je jednoduché prejsť prekážkovú dráhu podobne, ako pod vplyvom alkoholu šoférovať alebo vykonávať nejakú prácu. Okuliare simulujú zníženú bdelosť a spomalený reakčný čas, zmätenosť, zmenu vnímania hĺbky a vzdialenosti. Každý, kto si ich vyskúšal, mohol za triezva objektívne posúdiť, aké to je s alkoholom v krvi.

Autor: TASR, Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama