Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Milan Markovič: štrajk učiteľov nie je len o platoch.

Autor: Milan Markovič: štrajk učiteľov nie je len o platoch.
Foto: Milan Markovič: štrajk učiteľov nie je len o platoch.
Uverejnené: 03. december 2012

Na Gymnáziu Jozefa Cígera Hronského vo Vrútkach sa štrajkovalo tri dni. Milan Markovič, riaditeľ gymnázia, hodnotí zo svojej pozície situáciu komplexnejšie. Rozhovor o príčinách štrajku a dôsledkoch dlhodobo poddimenzovaného rozpočtu stredných škôl.

Aké faktory prispeli k vzniku štrajku?

"Z hľadiska mojej viac ako tridsať ročnej praxe vnímam problémy školstva dlhodobo ako učiteľ aj riaditeľ školy. Štrajk nie je len o výške mzdy. Podmienky, v ktorých sa momentálne školy nachádzajú,  sú naozaj veľmi zlé. Platy sú poddimenzované a problémom je aj samotné financovanie prevádzky. Normatív máme nastavený nízko a nepostačuje nám. Väčšinu financií presúvame do platieb za energie a mzdy. Nedokážeme z toho pokryť nové materiálne vybavenie pre výučbu či rekonštrukcie školy."

Akú mieru na štrajku má platová otázka?

"Medzi učiteľmi je cítiť, že niečo tu nefunguje. Niektorí strácajú motiváciu. Šetriť sa v štáte dá, vidíme že sa nehospodári dobre. Systém sa stále nedokáže rozhýbať a bez motivácie to jednoducho nefunguje. To nie je len plat, ale aj kvalitné pomôcky, knihy, prostredie. Tí, ktorí odchádzajú do dôchodku majú plat nie výrazne vyšší ako nástupný plat vo firmách. Malo by to byť trochu dôstojnejšie. Okrem toho táto práca je o neustálom vzdelávaní, ani letné prázdniny nie sú tak celkom dovolenkou. Príprava je potrebná neustále."

Máte aj podporu študentov?

"Študentská rada štrajk podporila. Nie je to celkom tak, že všetci sú radi keď majú pár dní voľna navyše. U nás neboli po odvysielaní oznamu v rozhlase o prerušení výučby žiadne burácajúce oslavy v triedach. Žiaci to zobrali zodpovedne a podporujú nás."

Môže si škola dovoliť takýto výpadok vo výučbe?

"Harmonogram školského roka je naplánovaný s rezervou. U nás to je konkrétne 8 dní vyhradených na rôzne nepredvídateľné situácie. Učebný plán je zabezpečený plnohodnotne. Sledujeme dianie v odboroch, štrajk bude možno ešte pokračovať."

Zriaďovateľom školy je VÚC Žilina, v čom Vám vedia pomôcť?

"Pri požiadavkách na financie nás podnecujú na využitie fondov z únie. Fondy ale nemôžu zachraňovať služby, ktoré má zabezpečovať štát. Sú určené na financovanie projektov, ktoré si školy vypracujú napríklad v rámci inovácie vzdelávania, rekonštrukcie budovy a podobne. My sa do europrojektov zapájame ale to isté robia aj iné školy. A vyberú len niektoré. Prípravu projektu treba prefinancovať a tam sme potom stratoví ak nás nevyberú. Boli sme úspešní vo viacerých projektoch, v nich šlo o podporu v rádovo pár tisíc eur."

Mali sme možnosť vidieť platové podmienky učiteľov v iných štátoch. Ako to vnímate?

"Mám možnosť sledovať platovú situáciu učiteľov v zahraničí. Kvalita vzdelávania a postavenia učiteľa v spoločnosti je v iných krajinách západnej Európy na ďaleko vyššej úrovni. Ťažko môžeme plat prerátať koeficientom, no výsledný efekt je jasný."

Je teda možné, že niektorí učitelia odídu do zahraničia kvôli platom?

"V súčasnosti produkujú vysoké školy veľké množstvo učiteľov. K tomu sa rodí menej detí a obyvateľstvo starne. Školy teda každým rokom prijímajú menej žiakov, čoho dôsledkom je zníženie počtu tried a prepustenie učiteľov a samozrejme nižší rozpočet na prevádzku. Noví mladí učitelia majú veľmi malý priestor získať prácu. Pracovné miesta už nie sú bežne dostupné ani vo svete.

Ako ovplyvnilo starnutie obyvateľstva Vašu školu?

"Škôl ako my je v regióne  viac. Otvorí sa teraz aj nové cirkevné gymnázium a sieť sa opäť rozšíri. Platba je nastavená na žiaka. To donútilo školy bojovať naozaj o každého. Nám boli z roka na rok krátené výkony a počet žiakov sa znižoval. A dnes to už cítime. Z trinástich tried tu je osem a na rok ich bude len šesť. Škola sa nezmenila, iba počet žiakov."

Milan Markovič: štrajk učiteľov nie je len o platoch.


Reklama

príbuzné témy

Reklama