Dožinky v skanzene

Autor: Dožinky v skanzene
Foto: Dožinky v skanzene
Uverejnené: 15. august 2013

Žatva bývala najdôležitejším obdobím hospodárskeho roka. Oslávte s nami tohoročnú úrodu v nedeľu 25. augusta 2013 v Slovenskom národnom múzeu v Martine – Múzeu slovenskej dediny. Od 10.00 do 16.00 hod. sa v ňom uskutoční podujatie Dožinky.

Počas programu vystúpi folklórna skupina Bukovina z Kšinnej (okr. Bánovce nad Bebravou), ktorá návštevníkom predvedie tradičné zvyky pri dožinkovej slávnosti spojené s poďakovaním za úrodu. Prvým z krokov nasledujúcich po zbere úrody bolo tradičné mlátenie obilia cepmi, ktoré bolo považované za samozrejmú súčasť zručností mužov aj žien. Ako sa kedysi „mlátilo“, si počas programu v skanzene budú môcť návštevníci aj sami vyskúšať.

 

V programe sa predstaví aj detský folklórny súbor Kalužiar z Martina s programom „Hráme sa na chlebík“

Pre návštevníkov sú pripravené ochutnávky pečiva a tradičného chleba s masťou a cibuľou či chleba posypaného rôznymi bylinkami – šalviou, pažítkou, yzopom, bazalkou. Zaujímavá bude aj ochutnávka chlebových placiek pečených archaickým spôsobom na rozpálenom kameni. Chlieb na podujatie poskytnú Prievidzské pekárne a cukrárne a.s. Dožinkovú nedeľu bude pred krčmou z Oravskej Polhory návštevníkom spríjemňovať od 11.00 h. ľudová hudba Javorové husle pod vedením Maroša Kramára a počas dňa prezentácia tvorby tradičných ľudových výrobkov, ktorú predvedú pozvaní remeselníci. O 13.30 hod. sa v kostole z Rudna budú konať ev. a. v. služby Božie.

 

Autor: SNM v Martine, Múzeum slovenskej dediny © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama