Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Vozíčkar sa bez pomoci dostane v Martine málokde.

Autor: Vozíčkar sa bez pomoci dostane v Martine málokde.
Foto: Vozíčkar sa bez pomoci dostane v Martine málokde.
Uverejnené: 14. november 2012

V rámci medzinárodného dňa osôb so zdravotným postihnutím sme preverili prístupy pre vozíčkárov. Tento deň si kladie za cieľ podporovať lepšie porozumenie problému zdravotného postihnutia so zameraním na práva osôb a možnosť ich integrácie do spoločnosti v oblasti  politickej, sociálnej, ekonomickej a kultúrnej.

Medzinárodný deň osôb so zdravotným postihnutím založila OSN v Medzinárodnom roku ľudí so zdravotným postihnutím (1981) a je vždy 3. decembra. V centre mesta Martin sú zrealizované bezbariérové prístupy štandardne na mestskom úrade, pošte alebo v divadle. V Okresnej knižnici sa výťahom dopravujú okrem vozíčkárov aj mamičky s kočíkmi a deti, na poschodí je totiž detské oddelenie. Na vozíku sa človek dostane aj na verejné WC v budove Milénia. Ak ho zrušia bude veľmi komplikované pre týchto občanov dostať sa na WC, jedinou alternatívou je totiž podchod pri tržnici, ktorý nie je vždy dostatočne udržiavaný.

Bezbariérový prístup je na týchto miestach bezproblémový.

V obchodoch na pešej zóne, bankách či kaviarňach to ale také jednoduché nie je. Takmer všetky prevádzky majú jeden či dva vstupné schody. Dané to je aj architektonickým riešením budov. Šikmá plocha sa niekde dokonca ani nezmestí. Kino Strojár má možnosť vybudovať nájazd, aby si mohol vozíčkár kúpiť aspoň lístok na predstavenie. Cez dvere sa ale tak jednoducho nedostane. V Turčianskej Galérií majú výťah. Vstupný schodík je ale problematický, pritom nájazd by sa dal spraviť úplne jednoducho. Priestor na zlepšenie je teda v rámci centra mesta stále veľký.

Vozíčkar sa bez pomoci dostane v Martine málokde.

Vozíčkar sa bez pomoci dostane v Martine málokde.


Reklama

príbuzné témy

Reklama