Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Bukovinské stretnutia v Tepliciach opäť zomknú európskych folkloristov

Autor: Bukovinské stretnutia v Tepliciach opäť zomknú európskych folkloristov
Foto: Bukovinské stretnutia v Tepliciach opäť zomknú európskych folkloristov
Uverejnené: 22. august 2013

Jeden z najväčších festivalov svojho druhu v Európe zavíta tento víkend do Turčianskych Teplíc. Takmer dve stovky folkloristov z rôznych krajín predvedú to najlepšie zo svojho repertoáru.

Už tento víkend (24. – 25. augusta) sa v Turčianskych Tepliciach uskutoční medzinárodný folklórny festival pod názvom Bukovinské stretnutia. Pôjde už o 24. ročník tohto festivalu, na Slovensku sa bude konať už šiestykrát. Bukovinských stretnutí sa zúčastnia folklórne súbory zo Slovenska, Česka, Rumunska, Maďarska a Srbska. Celé podujatie bude opäť spojené s hornoturčianskymi dožinkovými slávnosťami a súčasťou podujatia bude aj jarmok ľudových remesiel.

 

Ukážu to najlepšie z repertoáru

Medzinárodný folklórny festival Bukovinské stretnutia odštartuje v sobotu jarmokom ľudových remesiel a tradičnou primátorskou praženicou. Popoludní prejde centrom mesta dožinkový sprievod a následne na to festival slávnostne otvorí primátor mesta Michal Sygút a riaditeľ festivalu Zbigniew Kowalski. Večer sa predstavia folklórne súbory z Turca a folklórne zoskupenia z Poľska, Rumunska, Maďarska, Česka a Srbska. V nedeľu o 14 h. sa uskutoční záverečný galaprogram, v ktorom zahraničné folklórne súbory ukážu to najlepšie zo svojho repertoáru.

 

Udelenie čestného občianstva

Festival Bukovinské stretnutia je pripomenutím si tradícií regiónu Bukoviny, ktorý leží na hraniciach Ukrajiny a Rumunska. „Festival nám pomáha priblížiť sa a zjednotiť, ukazuje, že rôzne etniká môžu vytvárať jednu spoločnosť- bez ohľadu na vek. Zameranie sa na projekt viacgeneračných skupín, mládežníckych a detských súborov zaručuje, že miestne a národné tradície, kultúrne a generačné vzťahy, pretrvajú,“ priblížil nosnú myšlienku riaditeľ festivalu Zbigniew Kowalski, ktorému zároveň mesto Turčianske Teplice udelí v sobotu 24. 8. na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva čestné občianstvo.

 

PROGRAM

 

Sobota, 24. 8.2013

9 h – Primátorská praženica pred budovou MsÚ

9 h – Jarmok ľudových remesiel

14 h – Dožinkový sprievod pešou zónou

14.30 h – Poďakovanie za úrodu, odovzdanie dožinkového venca, kultúrny program

21 h – Večerné vystúpenia folklórnych súborov z domova i zahraničia

 

Nedeľa, 25.8.2013

14 h - Galakoncert účastníkov, vystúpenia zahraničných folklórnych súborov

 

Autor: Mgr. Anna Weissová, Turčianske Teplice © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama