Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V Múzeu slovenskej dediny oslávili tohoročnú úrodu

Autor: V Múzeu slovenskej dediny oslávili tohoročnú úrodu
Foto: V Múzeu slovenskej dediny oslávili tohoročnú úrodu
Uverejnené: 25. august 2013

V nedeľu 25. augusta 2013 sa v Múzeu slovenskej dediny uskutočnilo slávenie zberu úrody - Dožinky. Ukončenie žatvy býva najdôležitejším obdobím hospodárskeho roka. V skanzene sa v rámci podujatia predstavili rôzne zvyky spojené s poďakovaním za úrodu, piekol sa chlieb, placky i koláčiky.

Dožinky alebo tradične obžinky sú slávnosť ukončenia žatvy. Schádzajú sa tu všetci, ktorí sa zberu obilnín zúčastnili. Prvým z krokov nasledujúcich po zbere úrody bolo tradičné mlátenie obilia cepmi, ktoré sa považuje za samozrejmú súčasť zručností mužov i žien. Ako sa kedysi „mlátilo“, si v skanzene mohli návštevníci aj sami vyskúšať.

 

Dožinkovú nedeľu spríjemnila pred krčmou z Oravskej Polhory ľudová hudba Javorové husle pod vedením Maroša Kramára. Počas dňa prebiehala prezentácia tvorby tradičných ľudových výrobkov.

Detský folklórny súbor Kalužiar z Martina predstavil program „Hráme sa na chlebík

Pre návštevníkov boli pripravené ochutnávky pečiva a tradičného chleba s masťou a cibuľou či chleba posypaného rôznymi bylinkami - šalviou, pažítkou, yzopom a bazalkou. Zaujímavá bola aj ochutnávka chlebových placiek pečených archaickým spôsobom. Chlieb na podujatie poskytli Prievidzské pekárne a cukrárne a.s.


Autor: Matej Bórik, SNM v Martine, Múzeum slovenskej dediny © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama