Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Na Agrokomplexe sa predstavili aj Martinčania

Autor: Na Agrokomplexe sa predstavili aj Martinčania
Foto: Na Agrokomplexe sa predstavili aj Martinčania
Uverejnené: 26. august 2013

Na nitrianskom výstavisku sa v uplynulých dňoch konal jubilejný 40. ročník poľnohospodárskej výstavy Agrokomplex. Predstavilo sa tu viac ako 450 firiem nielen zo Slovenska a okolitých štátov, ale aj Nemecka, Srbska, Švajčiarska, Litvy, Veľkej Británie, Ruska a ďalších krajín. "Podujatie predstavuje dlhoročne stabilné zázemie pre úspešnú komunikáciu odborníkov v poľnohospodárstve a prispieva k zachovaniu tradícií a k rozvoju slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Výstavu každoročne navštívi viac ako 70.000 ľudí," uviedla vedúca oddelenia marketingu a komunikácie podniku Agrokomplex – Výstavníctvo Nitra Michala Mičíková.

Organizátori výstavy sa aj tento rok snažili do Nitry priniesť výrobné i obchodné firmy poľnohospodárskeho a potravinárskeho zamerania. Vystavovali tu dodávatelia a dovozcovia poľnohospodárskych strojov a mechanizácie, záhradnej techniky a technológií pre rastlinnú i živočíšnu výrobu a krmovinárstvo spolu s odbornými a vedeckými inštitúciami. "Medzi najnavštevovanejšie expozície patria každoročne výstavné políčka s ukážkami modernej záhradnej architektúry, zavlažovacích technológií a pestovania rôznych druhov zeleniny," uviedla pre TASR Mičíková.

„Z dlhodobého hľadiska sa nám nedarí udržiavať produkciu potravín na dostatočnej úrovni. Dostali sme sa do situácie, keď je ohrozená potravinová sebestačnosť Slovenska,“ povedal počas otvorenia výstavy prezident SR Ivan Gašparovič. Podľa jeho slov zasiahla stagnácia všetky odvetvia živočíšnej výroby, znížili sa výmery vinohradov aj pestovateľské plochy zeleniny.

Súčasťou Agrokomplexu bola Národná výstava hospodárskych zvierat, družstevná kontraktačno-predajná výstava Coopexpo, výstava Obnoviteľné zdroje energie, výstava vidieckeho cestovného ruchu Regióny Slovenska a Živnostenské trhy. Novinkou bol Gazdovský dvor zameraný na spracovanie živočíšnych produktov a prezentácia Programu rozvoja vidieka SR formou náučného chodníka - "Na potulkách našim vidiekom". Veľtrh oživili aj Dni poľa či Kulinársky kútik, kde varila Michaela Králiková, talentovaná kuchárka známa zo súťaže Masterchef.

 

Konzumovať potraviny vyrobené doma má opodstatnenie, tvrdí potravinár

Svet by sa mal vrátiť k tomu, že ľudia budú jesť najmä potraviny, ktoré sú vyprodukované v oblasti, v ktorej žijú. „Výrobky z čerstvého mäsa majú určite inú chuť ako výrobky z dovezeného mäsa, niekoľko mesiacov zmrazeného. Zámer ministra pôdohospodárstva, predávať na domácom trhu 80 percent výrobkov vyrobených na Slovensku, má svoju logiku a opodstatnenie. Naplniť však tento zámer bude veľmi ťažké,“ uviedol počas tohtoročnej medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex v Nitre Stanislav Šilhár z Výskumného ústavu potravinárskeho.

Šihlár je presvedčený, že len spotrebiteľ môže rozhodnúť, čo bude obchodník ponúkať. „Kým bude zákazník ochotný kúpiť čo len o cent lacnejší výrobok dovezený zďaleka, dovtedy sa to nepohne. Pritom medzi menej kvalitnými a kvalitnými výrobkami nie je taký finančný rozdiel, aby to ohrozilo ekonomiku rodiny. Ak si kúpi salámu s 80-percentným podielom vody, o desať percent lacnejšou od salámy, v ktorej je skutočne mäso, to je predsa veľmi drahá voda, to určite nie je ekonomické,“ tvrdí.

 

Turiec reprezentovala spoločnosť Mäso Parížek, s.r.o.

Spoločnosť z Martina nadväzuje na dlhoročnú tradíciu mäsiarskej rodiny Jána Parížeka, ktorá svoje široko ďaleko známe zabíjačkové špeciality robila už v 70 – tych rokoch minulého storočia. Firma v súčastnosti zásobuje svojimi výrobkami región severného Slovenska od Považskej Bystrice až po Liptovský Mikuláš a hlavne okres Martin, kde má aj svoje vlastné maloobchodné predajne. Už v roku 2007 získala spoločnosť v na svoje výrobky ocenenie Značka kvality SK. Viac o produktoch a predajniach spoločnosti Mäso Parížek sa dozviete na ich webovej stránke. {gallery cols=4 rows=4}agrokomplex{/gallery}

 

Autor: Matej Bórik, TASR © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama