Človek a príroda

Autor: Človek a príroda
Foto: Človek a príroda

Už deviaty raz sa stretneme pri poznávaní neživej a živej prírody v Múzeu slovenskej dediny. Na podujatie Človek a príroda pozývame návštevníkov v nedeľu 8. septembra 2013 od 10.00 do 16.00 h. Neživú prírodu priblíži výučba ryžovania zlata s možnosťou vyryžovania si zlata a získania certifikátu zlatokopeckého remesla. Popritom bude pre návštevníkov pripravená výstava a prednášky o mineráloch spojené s ich predajom.

Súčasťou akcie bude už tradičná výstava aktuálne rastúcich húb spojená s hubárskou poradňou a ochutnávkou hubového guláša. Živú prírodu priblíži poradenstvo pri využití bylín, spojené s predajom liečivých bylinných zmesí a korení. Negatívne vplyvy rozširovania rastlín budú prezentované prostredníctvom poznávania inváznych rastlín. Pre zvedavcov bude pripravené poznávanie stromov a krov podľa listov a plodov. Na svoje si prídu aj obdivovatelia sukulentov a kaktusov, ktoré predstavia súkromní pestovatelia a zároveň poradia pri ich pestovaní. Návštevníci si budú môcť „popásť“ oči na výstavke exotických orchideí a budú sa môcť poradiť, ako ich pestovať. Slovenská spoločnosť pestovateľov mäsožravých rastlín zabezpečí výstavu mäsožravých rastlín. Výstava bude spojená s predajom a pestovateľskou poradňou.

 

Deťom ponúkne múzeum hru zameranú na príbytky vtákov a netopierov

Dospelým predstaví praktické opatrenia na zachovanie úkrytov chránených živočíchov a problematiku ochrany prírody pri renovácii a zatepľovaní budov. Pracovníci Národného parku Malá Fatra priblížia významné rastliny a živočíchy formou výstavy Druhy európskeho významu na Slovensku. Návštevníci na nej uvidia dermoplastické preparáty živočíchov. V bloku Príroda všetkými zmyslami si môžu malí aj veľkí vyskúšať pocitovú skrinku, prírodné pexeso, zvukové hrkálky, voňavé balíčky a skúsiť priradiť listy a plody ku stromom a kríkom či zúčastniť sa iných ekohier. Pre deti bude pripravené aj vozenie na poníkovi a koňovi. O 13.30 h. sa v kostole z Rudna bude konať rímskokatolícka svätá omša. Zmena programu vyhradená.

 

Autor: Mgr. Andrej Bendík, PhD. © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama