V Onkologickom centre UNM spustili nový lineárny urýchľovač

Autor: V Onkologickom centre UNM spustili nový lineárny urýchľovač
Foto: V Onkologickom centre UNM spustili nový lineárny urýchľovač
Uverejnené: 11. september 2013

Martin 10. septembra (TASR) – V Onkologickom centre Univerzitnej nemocnice Martin (UNM) dnes oficiálne otvorili pracovisko nového lineárneho urýchľovača, ktoré má zrýchliť proces rádioterapie a znížiť radiačnú záťaž zdravých tkanív a orgánov ožarovaných pacientov. Po otvorení to povedal riaditeľ UNM Julián Hamžík.

Pracovisko bude podľa neho zabezpečovať rádioterapeutickú liečbu pre zhruba 400.000 ľudí v regiónoch Turiec, Orava, Liptov, horné Ponitrie. „Ale vzhľadom na špecifickosť a široký záber našej nemocnice aj pacientov z ostatných regiónov. Celá investičná akcia si vyžiadala 4,7 milióna eur. Dôvodová správa, ktorú sme dali vypracovať ešte pred realizáciou, potvrdila oprávnenosť aj ekonomickú návratnosť investície pre tento región,“ uviedol riaditeľ UNM.

 

Predošlý lineárny urýchľovač bol od roku 1997 v nepretržitej prevádzke 13 rokov

Po skončení jeho životnosti, keď bol už technicky zastaraný a neopraviteľný, sme museli skončiť jeho prevádzku a od roku 2011 sa snažíme zabezpečiť rádioterapiu modernejším spôsobom. Pacientov je stále viac, lebo onkologických ochorení pribúda a momentálne sa čakalo na liečbu rádioterapiou jeden až tri mesiace. Čiže, aj toto pracovisko by malo skrátiť čakaciu dobu,“ dodal Hamžík. 

 

Autor: TASR © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama