Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Do premiérovej súťaže Ľudské práva očami detí sa zapojilo 272 slovenských škôl

Autor: Do premiérovej súťaže Ľudské práva očami detí sa zapojilo 272 slovenských škôl
Foto: Do premiérovej súťaže Ľudské práva očami detí sa zapojilo 272 slovenských škôl
Uverejnené: 14. september 2013

Vzácnu chvíľu slávy si dnes užili úspešní malí literáti a výtvarníci v súťaži Ľudské práva očami detí. Nielen pred rodičmi a učiteľmi, ale aj veľvyslancami a ďalšími členmi diplomatických zborov si na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí SR v Bratislave prevzali ocenenia. K slávnostnému vyhodnoteniu prvého ročníka súťaže prispel svojím programom 40-členný Detský spevácky zbor Slovenského rozhlasu.

Podpredseda vlády, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a predseda Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť Miroslav Lajčák bol príjemne prekvapený kvalitou prác i záujmom 272 základných škôl (ZŠ) a osemročných gymnázií o túto súťaž. Tú vyhlásili v máji s cieľom otvoriť diskusiu i upriamiť pozornosť a záujem detí o ľudské práva, princípy nediskriminácie a rovnakého zaobchádzania. "Ich práce nás presvedčili, že deti citlivejšie vnímajú svoje okolie a problémy ako my, dospelí. Súťažou začíname peknú tradíciu, ktorá je milá a pozitívna. Deti zistia, že ľudské práva nie je niečo automatické, ale treba sa k nim dopracovať, aby vedeli tolerovať slabších, vedeli sa ich zastať alebo vypočuť si iný názor," zdôvodnil vznik súťaže Lajčák, ktorý na pódiu odovzdal ceny najúspešnejším.

 

Bianka Rosenbergerová zo ZŠ Belá-Dulice získala prvú cenu

Vo výtvarnej súťaži žiakov prvého stupňa spomedzi 868 prác odborná komisia vedená Miroslavom Cipárom vyhodnotila ako najlepšiu Rovnosť pre všetkých od Bianky Rosenbergovej zo ZŠ Belá-Dulice. Druhý bol Martin Mochňacký (ZŠ Matice slovenskej, Prešov), ktorý namaľoval Africkú kolóniu a tretia Silvia Mašlyarová (Špeciálna ZŠ, Ždaňa) s prácou Láska v rodine. Čestné uznanie si za dielko s názvom Na ihrisku prevzala Tamara Bieliková (ZŠ Kuraľany). Okrem nich majú v Kongresovej sále spomínaného ministerstva vystavené práce ďalší účastníci.

Pre žiakov druhého stupňa bola vyhlásená literárna súťaž, v ktorej komisia s literárnou vedkyňou Gabrielou Magalovou hodnotila 183 poetických a prozaických prác. Aj v tejto kategórii dostali najlepší diplomy a vecné ceny. Okrem toho si za dojímavý príbeh o deťoch z Downovým syndrómom Gen navyše vyslúžil aj veľký potlesk víťaz Ján Michal Riško (ZŠ Ľubotice). Druhá skončila Natália Pániková (ZŠ Važecká, Prešov) s prózou Luna, tretia Jana Polakovičová (Gymnázium Laca Novomeského, Bratislava) s básňou Nechcem byť sám. Čestné uznanie si za prózu Iba začiatok prevzala Simona Šelmeková (ZŠ Holého, Žilina).

 

Autor: TASR, foto Belá-Dulice © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama