Nábrežím rieky Turiec vedie nový náučný chodník

Autor: Nábrežím rieky Turiec vedie nový náučný chodník
Foto: Nábrežím rieky Turiec vedie nový náučný chodník
Uverejnené: 16. september 2013

Otvorenie chodníka s moderovanou prechádzkou a raftovaním po rieke Turiec prilákalo v nedeľu 15. septembra mnohých Martinčanov. Vyhliadkové mólo, náučné tabule, terénne schody a nové lavičky, to všetko môžete vidieť po ceste nábrežím smerom z Podhája k OC Tulip.

Celkom šesť informačných tabúľ obsahuje rôzne informácie o histórii Turca a zaujímavých miestach a významných osobnostiach spätých s česko-slovenskými vzťahmi z rôznych historických období. Projekt je financovaný z OP Cezhraničnej spolupráce Slovenská republika-Česká republika 2007-2013, fondu mikroprojektov a prispelo aj mesto Martin. Samotný chodník bol zrealizovaný predovšetkým ako súčasť plošnej rekultivácie nábrežia rieky Turiec. Mesto Martin počíta s pravidelnou údržbou chodníka a v budúcom roku plánuje v ďalšej etape jeho modernizáciu vytvorením asfaltovej trasy pre korčuliarov a cyklistov.

"Mesto Martin je úspešné v získavaní prostriedkov z fondov Európskej únie, aj vďaka tomu postupne rekultivujeme viaceré miesta, ktoré prilákajú ľudí na športové i relaxačné aktivity. Tento chodník je oddychovou zónou, nachádza sa neďaleko centra mesta, vedie ním cyklotrasa a je vhodný aj pre víkendové prechádzky rodín s deťmi. Na jeho konci je nástupné miesto na rafty, myslíme si preto, že toto miesto zaujme aj záujemcov o vodné športy," uviedol počas otvorenia chodníka Andrej Hrnčiar, primátor mesta Martin.

Mesto postupne pripravuje ďalšie projekty na podporu a rozvoj outdoorových aktivít. "V pláne je pokračovanie výstavby cyklotrás, máme spracovaný aj projekt na rekonštrukciu celého nábrežia rieky Turiec, takže je to len začiatok a verím, že sa nám podarí pokračovať v týchto aktivitách naďalej," dodal primátor.

Na stiahnutie

- popis Infotabulí (PDF)

- informačná brožúra (PDF)

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama