Martinský bicyklový deň: otvorili nové rozhľadne aj oddychovú zónu

Autor: Martinský bicyklový deň: otvorili nové rozhľadne aj oddychovú zónu
Foto: Martinský bicyklový deň: otvorili nové rozhľadne aj oddychovú zónu

Pätnásty ročník bicyklového dňa odštartovala Turčianska bicyklová skupina JUS 22. septembra 2013 na Divadelnom námestí. Približne štyridsať kilometrovú trasu absolvovalo viac než tristo cyklistov. Tento ročník bol spojený aj so slávnostným otvorením dvoch rozhľadní - nad Necpalmi a Bystričkou. Pribudlo i nové odpočívadlo pre cyklistov, nachádza sa na rázcestí ciest medzi obcami Necpaly, Žabokreky a Belá-Dulice.

Európsky týždeň mobility, ktorý prebiehal od 16. do 22. septembra 2013 a Martinský bicyklový deň spolu úzko súvisia a to nie len dátumom. Obe akcie propagujú zdravý životný štýl a moderný, ekologický spôsob dopravy v mestách - cyklistiku. Mesto Martin a Turčianska bicyklová skupina pripravili 22. septembra atraktívne podujatie pre deti i dospelých, spojené s otvorením nových rozhľadní a oddychového miesta. Týždeň mobility sa ukončil podujatím “V meste bez môjho auta!”, ktoré prebieha už od roku 2000 a vyžaduje od účastníckych samospráv vyčlenenie jednej či viacerých zón výhradne pre peších, cyklistov a verejnú dopravu. V Martine bola z tohto dôvodu uzatvorená pre motorové vozidlá ulica V.P. Tótha v čase 10:00 - 14:00 od bývalej zdravotnej školy po križovatku pri múzeu. Dopravu tu odkláňala Mestská polícia Martin.

 

Štyridsať kilometrov údolím Turčianskej záhradky

Prvý úsek bicyklového dňa viedol z Divadelného námestia cez Žabokreky až po odbočku na Necpaly. Tu prebehlo otvorenie oddychovej zóny s drevenými lavičkami a stojanmi na bicykle. Pelotón následne pokračoval do Necpál, kde je, nad známym stúpaním smerom na Folkušovú, vybudovaná nová rozhľadňa. Po približne hodine odštartovali oddýchnutí cyklisti smerom na Tankovú cestu pri Bystričke, kde prebehlo otvorenie druhej rozhľadne. Podujatie zakončila jazda na Divadelné námestie a účastníkov čakala tombola s mnohými cenami od partnerov a sponzorov akcie. Ťahákom bol opäť horský bicykel.

PhDr. Anna Badínová, starostka obce Belá-Dulice, otvára oddychovú zónu na rázcestí

 

Obci Necpaly sa splnil desaťročný sen

"Obyvatelia Necpál dlho snívali nad rozhľadňou, z ktorej bude vidno náš krásny Turiec. Ďakujem Turčianskej bicyklovej skupine a Mestu Martin, že sa podarilo túto stavbu zrealizovať. Turisti si tu môžu pozrieť nie len našu obec ale celý región. Dúfam, že sa nám podarí zachovať túto pamiatku a verím, že sa ich počet v najbližších rokoch opäť rozrastie," prihovoril sa cyklistom starosta obce Necpaly Ing. Peter Majko a symbolickým zazvonením na zvonček otvoril rozhľadňu. "Na budúci rok tu pribudnú aj informačné a smerové tabuľky, ktoré miesto opäť o niečo skrášlia," dodala Ing. Ivana Bobrovská, vedúca Oddelenia regionálneho rozvoja Mestského úradu v Martine.

Novú rozhľadňu otvoril symbolickým zazvonením starosta Necpál Ing. Peter Majko


Výstavba cyklotrás a rozhľadní bude pokračovať kontinuálne každý rok

"Pre cyklistov chceme naďalej rozširovať tieto miesta a priniesť im väčší komfort a informovanosť. Naše projekty sú realizované na viacero etáp, pretože sú financované väčšinou cez rôzne dotácie a je možné ich realizovať iba na úsekoch niekoľkých kilometrov. Radi by sme v Turci zrealizovali aj vyhliadkový bod, vyššiu rozhľadňu s kamenným základom, z ktorej bude výhľad opäť o niečo lepší. Na tento účel sa najlepšie hodia Marské vršky nad Socovcami, postavili tu ale telekomunikačný vysielač, ktorý by mohol panoramatický výhľad pokaziť, to znamená, že miesto je stále otvorené," vysvetlil zámer výstavby Dušan Kubička, predseda Turčianskej bicyklovej skupiny JUS.

Vybudovanie rozhľadní a oddychovej zóny prebehlo vďaka projektu "Cezhraničná hradná cesta", ktorý je realizovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007-2013. Lídrom projektu je mesto Martin a partnermi projektu sú obce Belá-Dulice, Necpaly, poľským partnerom v projekte je Beskidzkie Towarzystwo Cyklistów z mesta Bielsko-Biala.

 

Cyklotrasa povedie časom aj do Priekopy a priemyselného parku

"Po prvých rokoch existencie Turčianskej bicyklovej skupiny a spolupráce s mestom sme sa stotožnili, že výstavba cyklotrás, aj keď na menšie etapy, má zmysel. Aktuálne prebieha výstavba do Košút, radi by sme postupne napojili aj Priekopu, Podháj a z druhej strany mesta na Ľadoveň. Počíta sa aj s priemyselnou zónou, existuje dokonca štúdia, ktorá uvažuje nad prepojením so Sučanmi. Ak by sme sa dostali do priemyselnej zóny, je tu niekoľko variantov, ako sa dá prejsť k priehrade v Krpeľanoch. Aktuálne, o niekoľko dní, predložím na Mestské zastupiteľstvo návrh, aby cyklisti opäť mohli prechádzať na bicykli cez pešiu zónu v Martine," prezradil nám Dušan Kubička.

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama