Konferencia Cyklistická doprava 2013 zavŕšila Európsky týždeň mobility

Autor: Konferencia Cyklistická doprava 2013 zavŕšila Európsky týždeň mobility
Foto: Konferencia Cyklistická doprava 2013 zavŕšila Európsky týždeň mobility
Uverejnené: 26. september 2013

Celotýždňové aktivity Európskeho týždňa mobility v rámci Slovenska zavŕšil 5. ročník odbornej konferencie Cyklistická doprava 2013, ktorá dnes začala v Žiline. Na konferencii, venovanej bicyklovaniu nielen v mestách, diskutuje podľa Mariána Gogolu z občianskeho združenia Mulica stovka zástupcov miest, regiónov, odborných inštitúcií a mimovládnych organizácií.

Kľúčové je, aby sa na cyklistov nezabúdalo pri plánovaní dopravných stavieb a úpravách verejného priestoru. Takmer 80 percent všetkých ciest v Žiline a Prešove je podľa prieskumov kratších ako 5 kilometrov (km). To je ideálna vzdialenosť pre bicykel, ktorý je vhodným prostriedkom aj pre kombináciu s inou dopravou. Môže pomôcť väčšiemu využitiu verejnej dopravy, MHD, pokiaľ budú všetky prestupné uzly, ako zastávky, železničné a autobusové stanice vybavené pre prístup, pohyb a parkovanie bicyklov,“ povedal Gogola.

Slovenský národný cyklokoordinátor Peter Klučka zdôraznil, že stojíme na začiatku dlhej cesty v oblasti rozvoja a podpory cyklistickej dopravy a cykloturistiky. „Slovenská republika má 150 km cyklistických chodníkov, ktoré používame pre cyklistickú dopravu pre jazdu do práce, do zamestnania, za zábavou. A vyše 11.000 km cykloturistických trás vo veľmi peknom prostredí. Čo sa týka cykloturistiky, nie sme na tom veľmi zle. Ale sme veľa dlžní cyklistom, ktorí chcú používať bicykel ako denno-denný dopravný prostriedok,“ skonštatoval národný cyklokoordinátor. Pripomenul, že vláda SR v máji tohto roka schválila Národnú stratégiu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky. „V štyroch základných prioritách je stanovených niekoľko opatrení, ktorými sa chceme dostať minimálne do roku 2020 na úroveň 10-percenentného podielu cyklistickej dopravy. Základné vízie národnej cyklostratégie sú uznať cyklistickú dopravu ako plnohodnotnú súčasť dopravy a cestnej premávky. A podporiť rozvoj cykloturistiky ako významného faktoru rozvoja turistického ruchu na Slovensku. Ak by sme chceli v oblasti cyklistickej dopravy dobehnúť úroveň okolitého vyspelého sveta, potrebovali by sme ročne investovať do infraštruktúry 10 až 15 miliónov eur, čo predstavuje zhruba 125 km cyklistických komunikácií ročne,“ doplnil Klučka.

V Českej republike je podľa národného cyklokoordinátora Jaroslava Martinka zhruba 40.000 km cyklotrás a zhruba 2500 km cyklochodníkov v mestách. „Keď sme v roku 2004 začali s prvou cyklostratégiou, išlo nám o to, aby si spoločnosť uvedomila, že existuje bicykel a je to doprava. Po 13 rokoch je všeobecná zhoda v tom, že treba podporovať cyklistickú dopravu. Teraz sa skôr bavíme o tom, ako vytvoriť plošne zázemie pre cyklistov. Ak sa chcete dostať bicyklom do práce alebo do obchodu, určite budete ignorovať cyklotrasu, ktorú vám odporučil úrad alebo nejaký projektant. Jednoducho pôjdete najkratšou cestou. Či tam cyklochodník je alebo nie je. Plánovanie má vyzerať tak, že ak sa rozhodnete túto cestu vykonať, budete mať bezpečnú infraštruktúru,“ dodal Martinek.

 

Autor: TASR, foto Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama